Unul dintre oficiali a declarat ca "nu este vorba despre o ofensiva majora si numarul soldatilor trimisi in Irak nu este de ordinul zecilor de mii". Un alt esponsabil al serviciului de securitate turc a declarat, tot sub protectia anonimatului, ca operatiune a fost doar un raid de scurta durata si nicicum o actiune de mare anvergura.

Actiunea a fost negata de reprezentanti ai Guvernului turc si de ministrul irakian de externe, Hoshiyar Zebari, care a declarat ca nu exista indicii ca trupele turcesti ar fi traversat granita irakiana pentru a lansa o operatiune militara impotriva rebelilor kurzi care se ascund în munti.

Liderii militari de la Ankara, alarmati de tot mai desele atacuri ale kurzilor, luasera in calcul, in urma cu cateva zile, varianta unei operatiuni militare ample in nordul Irakului, acolo unde trupele de gherila kurde isi au bazele. Insusi seful Statului Major, Yasar Buyukanit, a cerut Guvernului in aprilie sa autorizeze o incursiune de combatere a rebelilor din nordul Irakului.