Evenimentul Zilei > International > Turcia anunţă arestarea celui mai înalt demnitar al ISIS din ţară
Turcia anunţă arestarea celui mai înalt demnitar al ISIS din ţară

Turcia anunţă arestarea celui mai înalt demnitar al ISIS din ţară

Mahmut Ozden este considerat emirul organizaţiei Stat Islamic (ISIS) în Turcia. El planifica comiterea mai multor atacuri în Turcia, dezvăluie BBC.

Se pare că un alt atac terorist de amploare a putut fi evitat în Turcia. Forțele de securitate turcești au arestat un înalt oficial al Statului Islamic (ISIS) care intenționa să comită mai multe atacuri în următoarele luni, relatează BBC. Mahmut Ozden este considerat emirul ISIS în Turcia. El a fost arestat în timpul unei operațiuni antiteroriste din provincia Adana, situată în sudul țării.

Ankara asigură că acesta ar fi primit ordine din Irak și Siria de a forma un grup de vreo 12 teroriști. În timpul intervenției, polițiștii turci au putut, de asemenea, să pună mâna pe elemente cheie pentru continuarea anchetei: documente pe hârtie și echipamente informatice care conțin planul detaliat al proiectelor lor. Teroriștii intenţionau să răpească mai mulți politicieni, dar și să vizeze locuri simbolice din Istanbul.

Ministrul turc de Interne Suleyman Soylu, care a făcut anunţul pe Twitter, a declarat că alte persoane legate de Mahmut Ozden au fost arestate. După cum precizează „Daily Sabah”, acest important lider al Statului Islamic fusese deja reținut de poliție în 2017 pentru că recrutase teroriști. Dar justiția turcă îl eliberase în cele din urmă sub supraveghere judiciară. Pentru noua sa operațiune, ar fi primit 7.000 de dolari pentru fiecare nou membru pe care ar fi reușit să-l recruteze, conform documentelor colectate de anchetatori.

Potrivit agenției de știri Anadolu, suspectul a fost transferat la Istanbul și apoi arestat preventiv de o instanță și trimis luni în închisoarea Silivri, în apropiere de metropola turcească. Mai multe atentate comise în 2015 și 2016 au fost revendicate de ISIS sau atribuite de Ankara grupului ultra-radical. ISIS și-a asumat în special responsabilitatea pentru un atac asupra unui club de noapte din Istanbul, care a făcut 39 de morți în ajunul Anului Nou 2017. Procesul presupusului atacator urmează să se reia luni viitoare.

Sursa: Rador