Ţuluş - Chiuariu 6-1

Ţuluş - Chiuariu 6-1

Verdict final: CSM nu vrea să-l demită pe procurorul Doru Ţuluş. În consecinţă, ministrul justiţiei va cere revocarea acestuia la Cotroceni.

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, ieri, cererea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, prin care propunea revocarea din funcţie a procurorului Doru Ţuluş, şeful Secţiei a 2-a din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

De altfel, Chiuariu este singurul dintre membrii CSM care au votat în favoarea propriei sale cereri. Ceilalţi şase membri ai Secţiei de procurori, inclusiv procurorul general al României, Codruţa Kovesi, au votat împotrivă, deci pentru menţinerea procurorului Doru Ţuluş în fruntea secţiei care are în lucru cele mai multe dosare cu demnitari de rang înalt. Avizul negativ al CSM este însă unul consultativ şi nu îl poate obliga pe ministrul justiţiei să renunţe la intenţia sa de a-l schimba din funcţie pe Ţuluş. De altfel, imediat după ce s-au anunţat rezultatele votului, Chiuariu a declarat că, deşi votul din CSM i-a fost potrivnic, el va merge mai departe şi va trimite cererea sa preşedintelui României, Traian Băsescu.

Potrivit Constituţiei şi statutului magistratului, şeful statului este cel care îi numeşte şi îi revocă din funcţii pe şefii DNA. Băsescu va primi atât cererea lui Chiuariu, cât şi avizul negativ al CSM, urmând ca pe baza acestor documente să accepte destituirea din funcţie a lui Ţuluş sau, dimpotrivă, să o refuze. În ultimul timp, preşedintele Băsescu a criticat în mai multe rânduri prestaţia lui Chiuariu şi, în particular, atacurile acestuia la adresa DNA şi a procurorului Ţuluş.

NEUTRU Consiliul Superior al Magistraturii a arbitrat meciul Tudor Chiuariu - Doru Ţuluş În timpul dezbaterilor care au avut loc înaintea votului, ministrul justiţiei a invocat şi raportul Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM asupra activităţii DNA, dat publicităţii în urmă cu câteva zile. „Deficienţele“ de organizare constatate de inspectori la secţia condusă de Ţuluş au fost interpretate de Chiuariu drept dovezi în sprijinul teoriei sale, anume că DNA face „poliţie politică“.

În apărarea sa, procurorul Doru Ţuluş a susţinut că lipsurile indicate de inspectori au fost exagerate de aceştia şi că ar reprezenta doar intenţiile sale de a nu birocratiza excesiv activitatea procurorilor, dar că va proceda altfel de-acum încolo dacă acest lucru este considerat a fi o deficienţă.

În plus, Ţuluş a invocat faptul că, de când a preluat conducerea Secţiei a 2-a, procurorii de aici au reuşit să trimită în judecată opt înalţi demnitari - parlamentari şi miniştri - ceea ce arată că DNA îşi îndeplineşte astăzi menirea de a lupta împotriva marii corupţii. În final, votul membrilor CSM a arătat că aceştia au privit cu rezervă acuzaţiile lui Chiuariu şi că au înclinat să dea dreptate mai degrabă argumentelor invocate de Ţuluş.

Ne puteți urmări și pe Google News