Evenimentul Zilei > Actualitate > Tulpina Delta se extinde în România. Cazul de la Pașcani ne dă fiori
Tulpina Delta se extinde în România. Cazul de la Pașcani ne dă fiori

Tulpina Delta se extinde în România. Cazul de la Pașcani ne dă fiori

Un nou caz de infectare cu tulpina Delta a coronavirusului a fost confirmat la un bărbat din orașul Pașcani, județul Iași.

Noua tulpină Delta – indiană – cum mai este cunoscută – a fost confirmată la un pacient din orașul Pașcani. Acesta nu era vaccinat împotriva COVID-19 și a făcut o formă severă a bolii. Bărbatul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, într-o stare destul de gravă.

Ulterior, situația sa medicală s-a îmbunătățit și a răspuns la tratamentul pe care i l-au aplicat medicii. Acest pacient l-a determinat pe directorul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu să spună că tulpina Delta este prezentă în judeţul Iaşi.

„Pacientul a ajuns în stare gravă la noi. A necesitat îngrijiri la Terapie Intensivă, după ce a dezvoltat o formă severă. Nu era vaccinat, iar în urma tratamentului starea lui s-a ameliorat. Va fi mutat de la Terapie Intensivă într-un salon obişnuit”, a declarat medicul Florin Roşu.

DSP Iași au făcut o anchetă epidemiologică

Potrivit spuselor sale, reprezentanții DSP Iași au făcut o anchetă epidemiologică în acest caz și i-a identificat pe contacții bărbatului. El a precizat că focarul de la Pașcani este sub control, dar a menționat că tulpina Delta este în circulație, totuși.

„Focarul de la Paşcani este ţinut sub control. Cert este că tulpina Delta este în circulaţie. Nu ştim despre existenţa altor focare, însă corpul medical rămâne vigilent”, a mai spus directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.

Până miercuri în judeţul Iaşi au fost înregistrate 42.430 de cazuri de Covid, iar rata de infectare a ajuns la un nivel minim, respectiv 0,02 la sută.

Tulpina Delta este mult mai periculoasă

Tulpina Delta a coronavirusului este considerată una dintre cele mai periculoase, dintre cele cunoscute până în prezent. Aceasta și-a făcut apariția, pentru prima oară, în India și se caracterizează printr-un graf foarte ridicate de contagiozitate.

Medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția cu privire la pericolul la care sunt expuși românii, în cazul răspândirii mutației Delta. El a precizat că această tulpină este mult mai periculoasă decât tulpinile anterioare ale coronavirusului.

„În cazul tulpinii britanice, un caz genera patru cazuri secundare. În cazul tulpinii Delta, un caz poate genera șapte cazuri de infectare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Autorităţile sanitare au constatat, recent, că este nevoie de doar 10 secunde pentru ca o persoană să transmită tulpina Delta a noului coronavirus.

„Literalmente, oameni care nici nu s-au atins, însă au trecut fugitiv prin același spațiu în care s-a transferat virusul de la o persoană la alta”, au transmis experții din Sănătate.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: