Evenimentul Zilei > Politica > Lovitură de teatru la guvernare: Tudose pleacă din țară în ziua mitingurilor PSD despre „Statul paralel” . Tăriceanu îl abandonează pe Dragnea
Lovitură de teatru la guvernare: Tudose pleacă din țară în ziua mitingurilor PSD despre „Statul paralel” . Tăriceanu îl abandonează pe Dragnea

Lovitură de teatru la guvernare: Tudose pleacă din țară în ziua mitingurilor PSD despre „Statul paralel” . Tăriceanu îl abandonează pe Dragnea

Premierul PSD Mihai Tudose nu va participa la mitingurile organizate sâmbăta viitoare de organizațiile județene ale partidului împotriva „statulul paralel și ilegitim", iar preşedintele președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat la guvernare, a declarat că nu sunt necesare mitinguri.

O parte din liderii PSD au decis duminică seara, în prezența președintelui social-democrat Liviu Dragnea, într-o ședință informală care a avut loc la sediul central al partidului, să organizeze în toată țara mitinguri de protest. 

"S-a stabilit astăzi să facem un miting şi noi, un miting de protest. Mitingul nostru nu e pentru susţinerea Guvernului, nu e pentru susţinerea lui Dragnea, a coaliţiei, a programului de guvernare, pentru că acestea au fost votate deja anul trecut de către români. Va fi un miting împotriva statului paralel şi ilegitim, împotriva abuzurilor, împotriva ascultării telefoanelor, împotriva încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, un miting împotriva celor care consideră că din funcţiile pe care le au nealese pot să încalce Constituţia şi legile ţării şi să-şi constituie un grup organizat prin care decid ei ce şi cum. Este un miting care arată adevărata majoritate din România, este un miting pe care românii l-au cerut – cu acest mesaj au venit preşedinţii din judeţe", a declarat la finalul întâlnirii secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Premierul Mihai Tudose nu va participa ]nsă la mitingurile organizate de PSD sâmbătă, 9 decembrie, împotriva ”statului paralel”, el având programată o vizită externă, potrivit unei informări de presă a Executivului. Astfel, premierul Mihai Tudose se va deplasa la Belgrad, în perioada 8-9 decembrie 2017, unde va avea întâlniri de lucru cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, şi prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.

Tăriceanu se retrage

Întrebat dacă ALDE va participa la mitingurile organizate de PSD pe 9 decembrie, Tăriceanu a spus: "Nu ştiu cine organizează proteste, eu nu sunt încă informat, dar lumea e liberă să protesteze. Se întâmplă de atâta vreme. E în ultima vreme o anumită tendinţă de a muta disputele politice, lupta politică, din Parlament, care este forumul democratic, în stradă. (…) Nu ştiu, eu cred că nu e nevoie în acest moment de mitinguri de susţinere".

30.000 la Craiova

Senatorul Claudiu Manda, lider al organizaţiei PSD Dolj, estimează că la mitingul organizat pe 9 decembrie, la Craiova, vor fi prezente 30.000 de persoane. 

"Din câte am înţeles, sunt foarte multe organizaţii judeţene care vor face (astfel de mitinguri – n.r.). (…) Pot să vă spun clar că noi la Dolj stabilisem iniţial pentru ora 17,00, a rămas ora 15,00, ca să ne sincronizăm şi cu alte organizaţii judeţene. La Dolj ne aşteptăm să fie, probabil, în jur de 30.000 de oameni", a precizat el, la Palatul Parlamentului.

„La întâlnirea la care am fost – şapte-opt preşedinţi de organizaţii – acolo toată lumea a spus că intenţionează să organizeze miting şi am stabilit ora 15,00", a precizat el, luni, la Palatul Parlamentului.