Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > TUDOR FLUERAS: In folosul comunitatii

TUDOR FLUERAS: In folosul comunitatii

Suna ciudat: „munca in folosul comunitatii“.

Poate din aceasta cauza nici nu este folosita asa cum ar trebui. Anul trecut, in Timisoara, a fost un singur caz in care instanta a sanctionat pe cineva cu „munca in folosul comunitatii“. Cel sanctionat, de fapt cea sanctionata, nu a fost gasita pentru a presta aceasta munca. Cam aici se opreste experienta. Acum urmeaza o aberatie care devine obisnuinta pentru statul birocratic romanesc.

Daca cea sanctionata nu este gasita sa presteze munca va primi o alta amenda, dupa care amenda se transforma in munca in folosul comunitatii si tot asa pana cineva se plictiseste. Reusim din nou sa facem praf o institutie care la altii functioneaza. Cred ca toata lumea a auzit de tot felul de celebritati, care dupa ce au dat-o bara (o dau si ei in bara) au fost obligate sa faca mai multe ore de munca in folosul comunitatii. Si au facut-o. Nu le-a fost usor, nu a fost simplu, dar au prestat.

De castigat a avut toata lumea. Cel sanctionat a scapat de experienta sinistra a inchisorii si a suferit ceva mai putin la adunat frunze in parc, dar a inteles ca a gresit si trebuie sa plateasca. Municipalitatea a facut rost de forta de munca gratuit. Comunitatea a avut de castigat la final. La noi nu se gandeste nimeni cum ar putea folosi acest tip de pedeapsa sociala. Cei care deschid subiectul o fac „la misto“, e un subiect bun de poante si bancuri. Se intampla exact la fel ca in toate domeniile.

Cam tot ce la altii functioneaza de ani buni, la noi se strica sau se fura. E ciudat cum orice reteta este facuta una cu pamantul atunci cand ajunge sa fie aplicata in aceasta parte a pamantului. Poate ca munca in folosul comunitatii nu este elementul central al dezvoltarii sociale si nu inseamna foarte mult in ecuatia starii de bine a unei comunitati. Putem sa o dam la o parte.

Dar chiar daca nu folosim acest instrument pentru toata lumea am putea sa il aplicam la toti functionarii publici indolenti, la toti sefii corupti din administratia de stat. Sa ii obligam sa faca ceea ce ar trebui sa faca potrivit fisei postului: sa munceasca in folosul comunitatii.

Nu o fac atunci cand sunt platiti, nu o fac atunci cand ar trebui sa o faca, macar sa ii obligam prin sentinta sa serveasca interesele comunitatii. Ar fi o munca in folosul comunitatii originala, aplicata numai in Romania, o idee destul de stupida pentru a avea sanse sa functioneze la noi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.