Evenimentul Zilei > Actualitate > Kaczynski, pentru ultima oară la palatul prezidenţial
Kaczynski, pentru ultima oară la palatul prezidenţial

Kaczynski, pentru ultima oară la palatul prezidenţial

Corpul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski a fost depus, în sunet de clopote, la capela din palatul prezidenţial, în jurul orei 18.00 (ora României). Aici a fost aşteptat de mii de polonezi, care doreau să-i aducă un ultim omagiu.

Trupul fostului preşedinte a ajuns acasă, în urmă cu aproape două ore, cu avionul militar Casa. La aeroportul din Varşovia, Lech Kaczynski a fost aşteptat de fiica sa, Marta, de fratele său geamăn, Jaroslaw Kaczynski şi premierul polonez Donald Tusk.
Maria Kaczynski, neidentificată
Preşedintele polonez a ajuns însă singur acasă. Trupul soţiei nu a fost încă identificat, acesta fiind motivul pentru care nu a fost încă repatriat, anunţă Preşedinţia Poloniei, citată de AFP.
La plecarea din Smolensk, a fost organizată o ceremonie la care a luat parte şi premierul rus Vladimir Putin.
Începând cel mai probabil din acestă seară, polonezii îi vor putea aduce un omagiu preşedintelui.
Rudele victimelor tragediei aviatice de la Smolensk sunt aşteptate astăzi la Moscova pentru a identifica trupurile neînsufleţite ale apropiaţilor. Autorităţile moscovite au dat asigurări că le vor spijini şi vor pune la dispoziţie translatori, asistenţă pshologică, cazare şi transport, scrie AFP.
Familiile celor 96 de morţi vor fi aşteptate în aeroporturi sau în gări şi transportate către hoteluri.
Potrivit şefului adjunct al comisiei de ancheta a Rusiei, Vasili Piskarev, 24 de trupuri au fost identificate deja. Printre acestea se numără cel al preşedintelui polonez, identificat chiar de fratele geamăn al şefului de stat.
Toate trupurile celor aflaţi în aeronava care s-a prăbuşi ieri dimineaţă în apropiere de Smolensk, printre care şeful Statului Major şi mai mulţi comandanţi ai armatei, dar şi preşedintele Băncii Naţionale poloneze, vicepreşedinţi ai Parlamentului şi miniştri-adjuncţi, au fost transportate ieri la Moscova. Mai puţin cel al preşedintelui Kaczynski.
Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al şefului statului, a ajuns aseară la locul accidentului, împreună cu premierul polonez, Donald Tusk. Cei doi s-au întâlnit cu premierul rus, Vladimir Putin, care conduce comisia de anchetă asupra accidentului.
"Îmbrăţişare istorică", scrie presa internaţională despre momentul în care premierul rus l-a consolat pe cel polonez.


Fiica preşedintelui defunct, Marta


Jaroslaw Kaczynski, la căpătâiul fratelui geamăn
Fotografii: REUTERS

Avionul nu avea probleme tehnice
Cutiile negre ale avionului prezidenţial au fost trimise unui laborator al comitetului interguvernamental al aviaţiei, MAK, un organism cu sediul la Moscova, a precizat ministerul rus al Transporturilor. Prima concluzie a experţilor a fost că aeronava prezidenţială Tupolev-154 nu avea probleme tehnice. Citiţi mai multe despre anchetă aici.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.