Trupele americane mai raman in Europa

Trupele americane mai raman in Europa

Pentagonul isi mentine trupele in apropierea zonelor de conflict.

Pentagonul ar putea sa incetineasca sau chiar sa stopeze procesul de retragere a trupelor americane stationate in Europa Occidentala. Cum situatia din Irak pare sa nu poata fi stapanita, framantarile din Afganistan sunt in crestere, iar relatiile cu Rusia sunt tensionate, Europa de Vest reprezinta o scena de maxima importanta pentru Statele Unite.

Potrivit ziarului german „Süddeutsche Zeitung”, comandamentul americano-european cu sediul la Stuttgart a confirmat ca subsecretarul de stat american pe probleme de aparare, Robert Gates, ar putea retrage mai putini soldati decat era prevazut.

Potrivit planului elaborat de fostul sef al apararii SUA, aprobat de altfel de Congres, Washingtonul ar fi urmat sa-si reduca trupele din Europa de la 68.000 la 28.000 pana in 2012. Scopul acestei reduceri era crearea unei forte mai flexibile, care sa poata fi detasata rapid pentru a face fata noilor amenintari asimetrice cum ar fi terorismul, amenintari aparute in noua ordine mondiala de dupa Razboiul Rece.

Totusi, acest plan a fost pus la punct in 2002, inainte de izbucnirea razboiului din Irak si intr-un moment in care situatia din Afganistan parea usor de gestionat. De asemenea, la acea vreme, conflictul cu Rusia pe tema scutului american antiracheta din Europa nici macar nu se prefigura.

Lipsa de parteneri la exercitii militare In momentul de fata, 11.000 de militari americani care ar trebui sa se afle in bazele europene sunt detasati in Irak. Din aceasta cauza, nu exista suficient personal care sa se ocupe de operatiunile ce trebuie desfasurate in Europa, cum ar fi exercitiile militare cu soldatii din statele aliate NATO, printre acestea numarandu-se Polonia si Cehia. In aceste tari ar urma sa fie amplasate elementele scutului american antiracheta.

In iunie, comandantul bazei americano-europene (EUCOM), Bantz Craddock, a remis Pentagonului un plan in care critica planul retragerii din Europa, care acum este folosit ca punct de pornire a discutiilor referitoare la rasturnarea planului lui Rumsfeld.

Desi in urma cu doua saptamani Pentagonul afirma ca pana in 2009 cinci baze militare din Germania vor fi inchise, oficialii EUCOM au declarat ca deocamdata nu a fost luata nicio decizie.

Ne puteți urmări și pe Google News