Gestul lui Trump de a înnoi mandatul ambasadei pentru șase luni înseamnă că Ambasada SUA rămâne, deocamdată, la Tel Aviv. Președintele a declarat că analizează posibilitatea de a pune în aplicare promisiunea făcută în timpul campaniei electorale de a muta ambasada la Ierusalim, scrie The Telegraph. 

Ieri a fost termenul limită până la care se putea înnoi mandatul ambasadei sau Departamentul de Stat ar fi pierdut jumătate din finanțarea sa pentru reprezentanțele diplomatice din străinătate. Președinții din ambele partide au înnoit acest mandat o dată la șase luni, de ani de zile. 

Un oficial, care a vorbit în condiții de anonimitate, a declarat că Trump a semnat legea care menține ambasada la Tel Aviv, dar a insistat că este vorba despre o amânare, nu o anulare a promisiunii sale. „E o problemă de când, nu dacă”, a spus oficialul, adăugând că „nu cred că acum este momentul potrivit”.

„Prin găsirea unui moment potrivit, o astfel de acțiune va crește șansele de a negocia cu succes un acord între Israel și palestinieni”. Un anunț oficial urma să fie făcut aseară de Trump. 

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa, dar palestinienii susțin că Ierusalimul de Est ar trebui să fie capitala viitorului lor stat. SUA spun că politica privind Ierusalimul nu s-a schimbat, iar statutul Ierusalimului trebuie negociat între cele două părți implicate.