Trofeele rusinii

Trofeele rusinii

Sharon Stone si Nicholas Cage, printre candidatii la "Zmeura de aur".

In vreme ce o parte dintre actorii de la Hollywood se bucura de nominalizarile la Oscar, o alta parte se regaseste pe lista celor mai slabi actori ai anului 2006, cu sanse la asa-numitul "trofeu al rusinii": "Zmeura de Aur" ("Razzie Award").

Acest premiu, care nu este o alternativa serioasa a Oscarului, dar care in cercurile de specialitate are un caracter cult, a fost inventat de un cinefil inrait, John Wilson, si este acordat in urma deliberarilor unei "Academii" formate din 450 de critici de film, cineasti si jurnalisti din 9 tari.

Nominalizarile pentru "Zmeura de Aur" se dau publicitatii cu o zi inaintea celor pentru Osacar, iar decernarea lor are loc la "Ivar Theatre" (Hoolywood), cu o zi inaintea marii ceremonii din "Kodak Theatre".

Ne puteți urmări și pe Google News

”Sanse” pentru Sharon Stone

Anul acesta in "competitia" pentru nedoritul premiu au intrat  actori care, in timp, au tinut in mana fie un Glob de Aur, fie un Oscar. Din aceasta serie ii amintim pe Sharon Stone, Danny De Vito, Nicolas Cage sau Ben Kingsley. Cu ei "concureaza” si actori care deocamdata nu au convins, precum Jessica Simpson, Hilary Duff, Lindsay Lohan sau Carmen Electra.

Sharon Stone, intoarsa pe marele ecran la 48 de ani, pentru partea a doua thrillerului erotic "Basic Instinct", a convins ca arata senzational, dar cu privire la inspiratia ei ca actrita nu i-a convins decat pe membrii fundatiei "Golden Raspberry Award".

Stone, laureata a Globului de Aur, are prilejul sa castige pentru a doua oara zmeura, (pe care o are deja, din 1994, pentru rolul din filmul "The Specialist").

Sapte nominalizari pentru Basic Instinct

De regula "castigatorii" unei zemeure nu se prezinta la decernarea premiului. Desi, unii isi asuma slaba prestatie si urca pe scena pentru a primi "laurii rusinei". Un bun exemplu este cel al actritei Halle Berry, care, dupa ce a primit un Oscar ca cea mai bun actrita in 2002, in 2005 a avut parte si de o zmeura. "Trebuie sa traiesc si cu critica. Gasesc ca cine merge la Oscar, ar trebui sa vina si la Razzies", a spus ea la ceremonia de decernare a premiului.

Desi "Basic Insinct 2" este nominalizat de sapte ori la Zmeura de Aur, nu este obligatoriu ca Stone sa fie cea care ia trofeul acasa. "Concurenta" este puternica, considerand ca Jessica Simpson, (care se mentine in atentia publicului mai mult prin divorturi si premii, precum cel mai sexy posterior din lume in 2006), pana acum nu a convins ca actrita. Lindsay Lohan este o alta concurenta care impresioneaza mai mult presa de bulevard decat critica de specialitate.

Cage si De Vito nu au convins

La barbati situatia este inca si mai complicata: Atat Danny De Vito, cat si Ben Kingsley, nominalizati pentru roluri secundare, nu sunt neaparat obisnuitii acestui gen de premii, ci mai degraba clienti ai Oscarurilor. De Vito detine un Glob de Aur si un premiu Emmy, dar este nominalizat pentru a 4 a oara pentru "Razzie Award".

Kingsley, in schimb, cu un Oscar si un Glob la activ, figureaza pentru prima oara pe lista celor mai slabi actori. Tot "debutant” la aceasta categorie este si Nicolas Cage, nominalizat de doua ori la Zmeura. Anuntul nu este foarte flatant dupa Globul de Aur si Oscarul castigate cu filmul "Leaving Las Vegas".

Alaturi de Cage pe lista se afla Rob Schneider, nominalizat pentru a 3 a oara pentru "Razzie" (si deja obsinuit sa ia acest trofeu acasa). Comediantul Tim Allen, nou si el pe "lista rusinii”, are de asemena "sanse bune", la fel si Marlon si Shawn Wayans, care se numara chiar printre favoriti. Filmul "Little Man", cu fratii Wayans, concureaza cu "Basic Insinct 2", si el de sapte ori printre nominalizati.