Evenimentul Zilei > Actualitate > Tricolorii, cel mai bun program
Tricolorii, cel mai bun program

Tricolorii, cel mai bun program

Echipa nationala de fotbal va disputa in acest an meciuri amicale mai multe si mai importante decat Olanda si Bulgaria, rivalele din Grupa G de calificare la EURO 2008.

Federatia Romana de Fotbal a izbutit, pentru prima data in ultimii ani, sa asigure echipei nationale un program rezonabil de meciuri amicale. Jucatorii antrenati de Victor Piturca vor infrunta Italia, campioana mondiala en-titre, Turcia, "bronzul" Campionatului Mondial din 2002, si Germania, "bronzul" ultimului Mondial (2006).

Toate partidele se vor desfasura in deplasare. Romanii au devenit atractivi pentru echipele puternice nu doar in plan sportiv (dupa victoria cu Spania, din toamna lui 2006), ci si financiar. Raspanditi prin toata Europa, compatriotii nostri dau navala pe stadioane cand aud de meciurile echipelor romanesti.

Bulgarii ne-au luat locul

Schimbarea de strategie a purtat amprenta lui Ionut Lupescu, noul director general al FRF. S-a renuntat la inutilul turneu din Cipru, devenit traditie prin prisma relatiilor excelente dintre Mircea Sandu, presedintele federatiei romane, si "my friend Mario", conducatorul forului cipriot. In locul nostru, in Insula Afroditei se vor bronza bulgarii.

Vecinii nostri de la sud de Dunare vor da piept cu Letonia si, in functie de rezultate, cu Cipru sau Ungaria. Favorita grupei, Olanda, are pana acum in program un singur amical, impotriva Rusiei, la Amsterdam.

Meritul pentru programul de pregatire al "tricolorilor" le revine in principal "lupilor tineri" de la federatie. "N-au fost usoare tratativele cu Italia. Negocierile au durat luni de zile. Ma bucur ca vom juca acasa la campioana mondiala, nu e putin lucru. Nu tin minte ca pe vremea mea sa fi avut atatea amicale puternice in decurs de un an", a marturisit Lupescu.

"Kaiserul" a apelat, pentru a parafa amicalul cu Italia, si la prietenul sau, Florin Raducioiu, noul manager general de la Dinamo. "Radu" a vorbit cu Roberto Donadoni, selectionerul campioanei mondiale. De asemenea, si Mircea Sandu, aflat in goana dupa o imagine buna in vederea candidaturii pentru un loc in Comitetul Executiv de la UEFA, s-a dat peste cap pentru a gasi parteneri puternici pentru "tricolori".

"Am vorbit cu Michel Platini si m-a intrebat daca nu vreau sa discute el cu selectionerul Domenech, pentru un meci amical. I-am raspuns afirmativ", a anuntat "Nasul", care trage nadejde sa jucam cu vicecampionii mondiali in 2008.

Mutu, fara golul 1.000

Echipa nationala are insa de suferit in alta privinta. In urma deciziei comune FIFA (Federatia Internationala de Fotbal)/IFFHS (Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului), 33 de meciuri au fost retrase din palmaresul echipei nationale.

Partidele respective contau pentru reprezentativele olimpice (meciuri amicale, preliminarii si turnee finale) disputate dupa anul 1956, iar decizia a fost aprobata luni de Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal.

Astfel, dupa retragerea celor 33 de jocuri (20 victorii, 4 egaluri, 9 esecuri, golaveraj 59-38), palmaresul total al primei reprezentative va avea 571 meciuri, 253 victorii, 143 egaluri, 175 infrangeri, golaveraj 964-760. Mutu, marcatorul golului 1.000 pentru nationala in partida cu Andorra, disputata la Constanta, in preliminariile Cupei Mondiale din 2006, este marele perdant al deciziei. In noile conditii, nationala nu mai are 1.000 de goluri in palmares.

TOTAL MECIURI

  Tara                 Partide

Olanda                 9 (8 in preliminarii  · un amical)

Bulgaria            10 (8·2)

Romania          12 (9 · 3)

Belarus              9 (8·1)

Slovenia          10 (9·1)

Albania            10 (9·1)

Luxemburg       9 (toate in   preliminarii)

Olanda

7 februarie: cu Rusia (acasa)

Romania

7 februarie:
cu Italia (in deplasare) 

22 august: cu Turcia (in deplasare) 12 septembrie: cu Germania (in deplasare)

Bulgaria

6 februarie: cu Letonia (in Cipru) 7 februarie: cu Cipru/Ungaria (in Cipru)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: