Tricolorii au fost întorşi de cheia franceză

Tricolorii au fost întorşi de cheia franceză

România a condus aseară Franţa cu 2-0, dar a sfârşit prin a fi egalată. Echipa lui Piţurcă a început meciul spectaculos şi eficient, însă "s-a tăiat" în repriza secundă. În Grupa a 7-a a preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2010, naţionala de fotbal a României a trecut aseară, la Constanţa, pe lângă o victorie istorică în faţa Franţei, în faţa căreia n-a reuşit să câştige nicio partidă oficială. Tricolorii au început jocul contra "cocoşilor" aşa cum n-au mai făcut-o vreodată: atacând în valuri şi ridicând tribunele în picioare.

După numai şase minute, Florentin Petre a profitat de o eroare a lui Evra şi l-a executat sec pe Mandanda. Era 1-0 şi trupalui Domenech era deja în genunchi. Lovitura de cap din minutul 17 a lui Goian a ridicat scorul la 2-0 şi Franţa părea doborâtă. Stelistul a marcat golul cu numărul 1000 din istoria naţionalei.

Revenirea „cocoşilor“

Franţa a respirat doar prin Ribery, care a tras o gură zdravănă de oxigen în pieptul rănit al naţionalei din Hexagon, reducând din diferenţă în minutul 37. Pauza i-a înrăit pe francezi, care au început repriza în jumătatea noastră. În minutul 64, Cociş a greşit o minge simplă la mijlocul terenului, iar Henry şi Gourcouff au tras două şuturi consecutive la care Lobonţ a avut două parade excepţionale. Peste cinci minute, Yoan Gourcuff şi-a luat revanşa în faţa lui Lobonţ, pe care l-a învins cu un şut excepţional de la 30 de metri, care a atins şi transversala înainte de a scutura plasa. În minutul 82, Franck Ribery a şutat milimetric pe lângă poartă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Muri“, mai aclamat decât Mourinho

> În Grupa a 7-a, ieri s-au mai disputat partidele Insulele Feroe - Austria 1-1 şi Serbia - Lituania 3-0 ;

> Jucătorii au cântat cu patos imnul României, în contrast cu Victor Piţurcă;

> Pentru prima oară titular în echipa naţională, clujeanul Gabi Mureşan - „Muri“ a făcut un joc excelent împotriva Franţei. După ce în finalul primei reprize l-a ridiculizat pe Evra şi a centrat ideal la marea ratare a lui Mutu, numele său a fost scandat de întreg stadionul.

> Atmosfera de pe arena „Farul“ a fost una pe măsura evenimentului. Tribunele s-au colorat în roşu, galben şi albastru şi au susţinut frenetic echipa naţională.

> România a cerut penalty în minutul 10, când Florentin Petre a şutat în mâna lui Evra.

„OSPITALITATE“

Francezii, bruiaţi de manele

> Naţionala Franţei a avut o atitudine ciudată vizavi de meciul de la Constanţa, aterizând în România abia cu o seară înaintea partidei. Elevii lui Domenech au aterizat pe aeroportul militar „Mihai Kogălniceanu“ şi au ajuns în jurul orei 22.30 la hotelul „Europa“, stabiliment situat în sta- ţiunea Eforie Nord şi deţinut de rapidistul George Copos. Veniţi după o călătorie obositoare, aceştia nu au avut parte de o noapte tocmai liniştită înaintea duelului cu „tricolorii“.

Băieţii lui Piţurcă au jucat biliard

> Vineri seară, în jurul orei 21.00, la un restaurant situat la 150 de metri de hotelul „Europa“, unde au fost cazaţi „les bleus“, a început o petrecere tipic românească, cu manelele date la maximum, chiote şi dedicaţii răcnite la microfon. Astfel, Henry, Ribery, Vieira şi restul jucătorilor din Hexagon au luat rapid contact cu România profundă. Muzica şi veselia a continuat până spre dimineaţă, tulburând odihna „coco- şilor“ înainte de confruntarea cu naţionala lui Victor Piţurcă.

Fanii „albaştrilor“ au vrut să pătrundă pe gazon

> Aşa cum au promis, francezii nu au efectuat niciun antrenament pe stadionul Farul. Ei au ieşit doar la inspecţia suprafeţei de joc, în dimineaţa zilei de ieri, şi au stat la discuţii timp de aproape o jumătate de oră pe gazon.

Restul zilei şi-au petrecut-o în camerele de hotel. Tricolorii s-au relaxat înainte de meci într-un club de biliard din staţiunea „Mamaia“, după care s-au întors la hotel şi s-au odihnit până la ora 19.00, când delegaţia a plecat spre stadion.

> Suporterii francezi au sosit la Constanţa în ziua jocului dar s-au distrat pe cinste în oraşul de la malul mării. Ei au fost abordaţi în timpul zilei de o ceată de nuntaşi. „Taberele“ nu s-au putut înţelege în nicio limbă. Astfel, tradiţionalul „să trăieşti bine“ a fost interpretat ca o înjurătură de confraţii francezii bine încălziţi cu coniacul adus de acasă. „Văd că sunteţi ziarişti. Am vrea să ne ajutaţi să pătrundem pe teren. Se poate?“, s-au adresat ei jurnaliştilor de la EVZ. PRELIMINARII CM 2010

ROMÂNIA - FRANŢA . . . . . . . . . 2-2 Marcatori: Fl. Petre (6), Goian (17) / Ribery (37), Gourcuff (69)

ROMÂNIA: Lobonţ 8 - Ogăraru 6, Goian 7, Tamaş 6, Raţ 6 - Cociş 4, G. Mureşan 7, Chivu 5 - Fl. Petre 8 (76, G. Bucur), Marica 5, Mutu 5 (75, Fl. Costea 5). Antrenor: Victor Piţurcă FRANŢA: Mandanda 5 - Sagna 5, Boumsong 5, Abidal 5, Evra 4 - A. Diarra 6, Toulalan 6 - Ribery 7 (90+1, Briand), Gourcuff 8, Malouda 5 (38, Benzema 6) - Henry 7. Antrenor: Raymond Domenech

Stadion: „Farul“ - Constanţa; Spectatori: 12.000; Arbitri: F. de Bleeckere 5 - P. Hermans 5, A. Verstraeten 6

VEZI COMENTARIUL LIVE AL PARTIDEI "Am văzut cu toţii cât de înfuriaţi au fost francezii când s-au văzut conduşi cu 2-0. Victoria ne-a fost la îndemână, dar am făcut prea repede pasul înapoi. La pauză le-am spus să nu ne mai retragem. Petre le-a dat o palmă celor care l-au contestat.", Victor Piţurcă, antrenor la echipa naţională a României

OASPETE DE SEAMĂ

Gigi s-a pozat şi cu Mourinho

Jose Mourinho a sosit ieri în România cu o cursă de linie, fiind aşteptat la scara avionului de fraţii Ioan şi Victor Becali, de Gică Popescu şi de Ion Crăciunescu. Înainte de a ajunge la Constanţa, unde a urmărit meciul dintre „tricolori“ şi „cocoşi“, portughezul a mâncat la restaurantul „Doi cocoşi“. Apoi, el a fost oaspetele lui Gigi Becali, la palatul din Aleea Alexandru. După ce s-a făcut „frate de gem“ cu Ramon Calderon, preşedintele de la Real Madrid, şi recent l-a primit la palat pe celebrul Karl Heinz Rummenige, conducător la Bayern Munchen, Gigi Becali şi-a mai făcut ieri un „frate“ de calibru: Mourinho, cel care l-a dat afară pe Mutu de la Chelsea.

I l-a băgat pe gât pe Rădoi

Cel poreclit „The Special One“ a călcat pe covorul roşu şi a fost omenit cu şampanie. Gigi s-a oferit să i-l vândă pe Mirel Rădoi şi s-a fotografiat de zor, în faţa palatului, cu cel mai în vogă tehnician din lume.

„Am venit în România din motive profesionale. Îl am pe Chivu în echipa românilor şi pe Vieira, la Franţa. Cu Giovani (n.r. - Ioan Becali) mă ştiam dinainte, am fost la multe meciuri împreună. Pe Victor şi pe Gigi Becali nu-i mai văzusem până acum", a declarat portughezul.

Jose Mourinho, cea mai inedită prezenţă de la oficiala arenei constăn- ţene, a ajuns la stadion cu o oră înainte de începerea partidei. Acesta a fost însoţit de cei trei Becali. Cei patru au intrat pe o poartă specială, alta decât cea de la tribuna oficială, pentru a evita aglomeraţia provocată de puţinele căi de acces în interiorul arenei.

ÎNTÂLNIRE. Celebrul Mourinho a făcut cunoştinţă cu excentricul Becali

„AFACERE“

Bişniţarii, în pierdere

Interesul tot mai scăzut pe care suporterii îl manifestă faţă de echipa naţională le-a stricat planurile bişniţarilor care îşi fac veacul în preajma stadionului din Constanţa. Deoarece tichetele pentru partida România-Franţa s-au comercializat la case până în dimineaţa meciului, aceştia au rămas cu biletele nevândute şi cu bugetul subţiat. Spre exemplu, un bilet la tribuna a II-a a costat la case 90 de lei, în timp ce, cu două ore înainte de începerea jocului, putea fi achiziţionat de la bişniţari cu doar 50 de lei! Nici comercianţii din preajma arenei nu au avut mai mult noroc, reuşind să vândă mult mai puţine materiale promoţionale decât la meciurile precedente disputate la Constanţa. "Mutu a greşit atunci când a fost la Chelsea, dar mă bucur că şi-a revenit. Ştiam că nu e un jucător terminat şi că o să joace iarăşi bine.", Jose Mourinho, antrenor la Inter Milano