Trei PSD-işti se bat pe Olt

Trei PSD-işti se bat pe Olt

Principalii pretendenţi pentru şefia CJ au fost membri PSD până în acest an. Acum, doi dintre ei trag, fiecare, pentru un alt partid. Situaţie inedită în judeţul Olt, unde preşedinţia consiliului judeţean (CJ) se anunţă a fi o luptă „în familie“. Cei trei candidaţi provin cu toţii din acelaşi partid - PSD.

Primul este Paul Stănescu, actual consilier judeţean. Ceilalţi doi sunt Jenel Copilău (actualul preşedinte al consiliului judeţean) şi Marin Ionică (cel care l-a precedat în mandatele 1992-2004). Cei doi şi-au schimbat partidul, în ultimele două luni, Copilău trecând la liberali, iar Ionică la democrat-liberali, fiecare cu speranţa că va ajunge, de pe noua platformă, în capul mesei.

Eternul „eurobaron“

Marin Ionică e cel mai bine creditat în sondaje. A fost deputat doi ani, în primul parlament postrevoluţionar, iar apoi a fost preşedinte al Consiliului Judeţ ean Olt timp de 12 ani (în perioada 1992-2004) şi al filialei locale a partidului lui Ion Iliescu, oricum se va fi numit el.

În campania electorală de acum patru ani, imaginea lui Ionică a fost făcută praf şi pulbere de „Gazeta de Olt“, ziar apropiat PD, care l-a poreclit „eurobaorn“. Cele mai spectaculoase dezvăluiri vorbeau despre favorizarea unor firme apropiate la licitaţii pe bani publici, angajarea la consiliul judeţean a rudelor unor poliţişti şi procurori şi aşa mai departe. Un caz devenit notoriu este cel al firmei lui Ionică, SC Galactica SRL, care s-a bucurat de un credit cu dobândă subvenţionată pe fonduri PHARE de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt (AJOFM), în sumă de 49.890 de euro, pentru angajarea de şomeri. Clauzele contractuale nu au fost însă respectate, motiv pentru care a fost amendată de inspectorii prefecturii, AJOFM, Inspecţiei Teritoriale de Muncă şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt.

„Jupânul“ de la Slatina

Unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai „eurobaronului“, Darius Vâlcov, liderul PDL Olt şi primar al Slatinei, acum şef direct al lui Ionică, a declarat nonşalant că „apelativul a fost folosit în campanie, când politicienii se folosesc de toate mijloacele pentru a-şi discredita adversarii“.

Fostul coleg de partid al lui Ionică, Jenel Copilău sau „jupânul“ (cum singur îşi zice), este creditat cu şansa a doua. A cunoscut o carieră fulminantă nu doar în politică, ci şi în afaceri. Din postura de şef de sală la un restaurant, a ajuns la un moment dat director general al fostei Regii Judeţene de Drumuri Oltdrum SA, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean între 2000- 2004, respectiv preşedinte în perioada 2004-2008. Aflat iniţial în rândurile PRM, unde a deţinut şefia filialei judeţene vreme de ani buni, Copilău sa mai plimbat pe la Partidul Popular şi PSD înainte de a deveni liberal cu acte în regulă şi candidat PNL la şefia judeţului.

Deţine vile în zone „strategice“ la Slatina, Rânca, Moşteni, Teslui şi Horezu şi mai multe terenuri, avere acumulată în special în ultimii patru ani. Mandatul său abundă şi în alte scandaluri care vizează, de exemplu, acordarea de lucrări bugetare unor firme sau persoane apropiate şi angajări „pe ochi frumoşi“.

Din trei posibili candidaţi, PSD a rămas doar cu Paul Stănescu, în prezent consilier judeţean, singurul candidat originar din judeţ. Din 2004, este consilier judeţean. Lipsa unei experienţe politice este, în cazul său, unul dintre avantajele care îi dau încredere în cursa pentru preşedinţia CJ Olt. Un alt atu este însă faptul că nu a fost implicat în scandaluri politice sau financiare.

MARIN IONICĂ

Vârsta: 58 de ani

Familie: căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: economist, Universitatea din Craiova

Apartenenţa politică: PDL. A mai trecut prin PCR, FSN, PSD

Carieră: 1990-1992: deputat FSN, PD; 1992-2004: preşedinte CJ Olt; 2004-prezent: pensionar

Avere: o casă de 320 mp în Slatina, teren 1.700 mp, venituri anuale la finele mandatului 2004 - 288.633 dividende, salariu şi acţiuni la mai multe firme

Puncte tari: experienţa de 12 ani la şefia consiliului judeţean

Puncte slabe: politician-simbol al administraţiei „ruginite“ şi primul „baron“ al judeţului

JENEL COPILĂU

Vârsta: 54 de ani

Familie: căsătorit, un copil

Profesie şi studii: inginer, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ Iaşi

Apartenenţa politică: PNL. A mai trecut prin PRM, Partidul Popular şi PSD

Carieră: 1980-2000: inginer, director general SC Oltdrum SA Slatina; 2000-prezent: vicepreşedinte, apoi preşedinte al CJ Olt; 2000-2001: senator PRM

Avere: 11.000 mp în Slatina, Curtişoara, Teslui, case la Slatina, Rânca, Moşteni, Teslui şi Horezu, 5.000 de euro în bijuterii, acţiuni şi depozite în valoare de aproape 155.000 lei

Puncte tari: a controlat organizaţia judeţeană PRM

Puncte slabe: imagine negativă din cauza averii

PAUL STĂNESCU

Vârsta: 51 de ani

Familie: doi copii

Profesie şi studii: inginer agronom, Facultatea de Agronomie din Craiova

Apartenenţa politică: PSD

Carieră: 1991-1992: şef fermă Corabia 1992-prezent: director SC Agromec SA Vişina - Olt

Avere: teren 33 ha Vişina, 2 case Vişina, 1 apartament în Craiova, 1 auto Daewoo Nubira din 2002

Puncte tari: nu a fost implicat în scandaluri, de unde şi imaginea de politician „curat“

Puncte slabe: nu are experienţă în administraţia locală

Ne puteți urmări și pe Google News