Trei miniştri, acuzaţi că au prejudiciat imaginea PNL

Trei miniştri, acuzaţi că au prejudiciat imaginea PNL

Mai mulţi lideri PNL le-au reproşat ieri miniştrilor Paul Păcuraru (Muncii), Cristian Adomniţei (Educaţiei) şi Cristian David (Internelor şi Administraţiei) că, prin deciziile luate, au prejudiciat imaginea partidului.

Criticile au fost formulate în şedinţa conducerii centrale a PNL. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu se teme să schimbe vreun ministru. Pentru a instala un nou ministru este nevoie fie de acceptul preşedintelui Traian Băsescu, fie de un vot al PSD în parlament, ambele variante fiind considerate extrem de complicate. „Cine te-a pus să interpretezi?“ Cele mai vehemente discuţii le-a generat ministrul muncii, Paul Păcuraru, pentru emiterea ordinului legat de impozitarea cadourilor. Subiectul a fost deschis de vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu, care i-a reproşat că asemenea declaraţiii aduc prejudicii de imagine, cu puţin timp înainte de alegerile locale. Preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a acuzat că a dat un ordin fără ca el să ştie.

Ministrul muncii a susţinut că nu a făcut altceva decât să vină cu interpretări la legislaţia în vigoare. Răspunsul nu a făcut decât să-l enerveze pe Tăriceanu care, potrivit unor surse, s-ar fi răstit la ministrul muncii: „Cine te-a pus să interpretezi? Oricum, nu strângi bani la buget din aşa ceva“.

Criticat şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi de secretarul general Dan Motreanu, Păcuraru a jucat cartea retragerii afirmând că demisia sa este oricând la dispoziţia partidului. Totuşi, nimeni nu i-a cerut demisia, tocmai pentru că înlocuirea unui ministru poate fi o operaţiune complicată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tăriceanu a ţinut să-l certe public pe Păcuraru şi pentru a atenua efectele de imagine, a început să vorbească despre faptul că liberalii nu vor să mărească nicio taxă. Întrebat de ce Păcuraru nu a primit vreo sancţiune, Tăriceanu a susţinut că Biroul Politic Central (BPC) al PNL „nu este tribunalul poporului“. Atât Tăriceanu, cât şi Păcuraru au dat vina pe funcţionarii din minister. Adomniţei, urecheat pentru că Băsescu i-a luat caimacul În colimator a fost luat ieri şi ministrul învăţământului, Cristian Adomniţei. Călin Popescu-Tăriceanu şi Bogdan Olteanu l-au acuzat că a fost incapabil să negocieze cu partidele pachetul de legi ale educaţiei, pentru a obţine adoptarea lui de către parlament, lăsându-l pe Băsescu să-i fure propunerile.

Adomniţei a fost trimis la Cotroceni pentru a spune la întâlnirea cu şeful statului că toate ideile propuse de acesta în privinţa pactului pentru educaţie se regăsesc în pachetul de legi liberal.

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, l-a acuzat pe ministrul Cristian David că nu luat măsuri privind descentralizarea, în sensul de a acorda autorităţilor locale mai multe competenţe în domeniul stabilirii de taxe proprii. În perspectiva alegerilor locale, aleşii locali ai PNL ar fi dorit să promoveze impozite şi taxe mai mici, evident cu scopuri electorale.