Evenimentul Zilei > Actualitate > Tratamente pentru apneea în somn
Tratamente pentru apneea în somn

Tratamente pentru apneea în somn

Specialiştii de la Philips au explicat miercuri, la Timişoara, care sunt avantajele unui somn perfrect. Aceştia au prezentat aparate extrem de utile în tratamentul apneei în somn.

Un studiu realizat anul trecut pe un eşantion de 14.000 de oameni privind sănătatea cardiacă în somn (Sleep Heart Health) a documentat impactul pe termen lung al apneei netratate asupra riscului de atac vascular-cerebral şi boli cardiovasculare.

"Într-o analiză neajustată, datele au arătat o creştere a severităţii apneei în somn asociată cu riscul de diabet", a declarat dr. Ştefan Mihăicuţă, preşedintele Societăţii Române de Somn.

Specialistul a mai spus că la nivelul ţării noastre există aproximativ 3,5 milioane de persoane care suferă de apnee în somn, însă foarte mulţi nu au primit încă un diagnostic. Fiecare oprire a respiraţiei poate dura între 10 secunde şi mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scădere a aportului de oxigen. Evenimentele se pot produce între 5 şi 30 de ori, sau chiar mai mult pe oră. Acestea tensionează inima şi pot conduce la o serie de probleme grave de sănătate.

Medicii susţin că boala nu poate fi tratată definitiv şi, de regulă, necesită intervenţia pe durata întregii vieţi, prin purtarea, în timpul somnului, a unei măşti care e cuplată la un aparat ce asigură o presiune continuu pozitivă în căile respiratorii. Terapia asigură un flux uşor de presiune a aerului prin căile nazale, folosind o mască, iar presiunea aerului previne colapsul căilor respiratorii, permiţând o respiraţie liberă în timpul somnului.