Evenimentul Zilei > Actualitate > Traseul Cortinei de Fier, o nouă rută regională pentru biciclişti
Traseul Cortinei de Fier, o nouă rută regională pentru biciclişti

Traseul Cortinei de Fier, o nouă rută regională pentru biciclişti

Proiectul Balkan Velo Trail a fost lansat azi concomitent în România, Bulgaria şi Grecia, pornind astfel un lung proiect de promovare şi dezvoltare a părţii de sud a noii rute cicloturistice, Iron Curtain Trail.

Iron Curtain Trail (Traseul Cortinei de Fier) este a 13-a rută cicloturistica din reţeaua EuroVelo, o reţea care are până în prezent 12 rute finalizate din care 45.000 de kilometri implementaţi. Implementarea acestor trasee presupune stabilirea traseelor exacte, realizarea hărţilor şi marcarea rutelor.
Scopul acestor rute este să încurajeze turismul de acest gen şi să creeze un cadru potrivit pentru dezvoltarea locală şi îmbunătăţirea turismului regional. Prin aceste rute, ce leagă mare parte a Europei, European Cyclist Federation (ECF) îşi propune să încurajeze oamenii să dea o şansă excursiilor sau vacanţelor pe bicicletă.
Această a 13-a rută va avea în jur de 6.800 de kilometri şi va trece prin 20 de ţări. Prin România va trece numai 1% din rută, 70 de kilometri, de-a lungul Dunării, la graniţa cu Serbia şi Bulgaria. Aceasta ar fi a doua rută care include şi ţara noastră după EuroVelo 6, un traseu de-a lungul Dunării până la Constanţa.
Rută pentru cicloturism
CarpatBike, parteneri ai acestui proiect în România, au fost invitaţi de către Asociaţia Municipalităţilor din Sud-Vest din Bulgaria, coordonatorul proiectului Balkan Velo Trail, să se implice în dezvoltarea lui în ţară. Acest an este dedicat realizării unui plan pentru promovarea a acestei rute. Trebuie trasată o rută exactă care să atragă numărul cel mai mare de turişti, se va crea un plan de 4 ani de dezvoltare a proiectului şi se vor atrage parteneri. Nu există, însă, un plan de implementare a ei.
Ruta Euro 6 care trece tot pe la graniţa dintre Serbia şi România a fost implementat pe partea Serbiei. În România a rămas doar la nivel de proiect. Încă nu există în ţara noastră infrastructura necesară unui astfel de proiect. Pentru a transpune această hartă turistică în realitate este nevoie de drumuri potrivite şi de locuri de cazare pentru turişti, nu numai de marcarea efectivă a rutelor.
Pentru realizarea proiectului Balkan Velo Trail Comisia Europeană a contribuit cu 41.500 de euro (din cei 55.400 euro). Din aceşti bani se vor organiza workshop-uri şi întâlniri cu partenerii sau posibili investitori şi alte astfel de activităţi de comunicare, se va evalua situaţia actuală în zonă şi se va dezvolta un plan de acţiune.