Codul Bursei nu a fost respectat ad litteram în decizia de suspendare care s-a luat ieri.

Regulamentul stipulează suspendarea şedinţei de tranzacţionare în situaţ ia în care indicele BET, care urmă- reşte evoluţia celor mai lichide zece titluri, depăşeşte nivelul de oprire temporară – o scădere cu 12%. Indicele BET a pierdut însă 8,9% din valoare atunci când tranzacţiile au fost supendate.

„Situaţiile excepţionale necesită măsuri excepţionale. Nu am mai trecut prin astfel de probleme până acum şi încercăm să ne adaptăm din mers. Şi presiunea investitorilor este foarte mare. Unii doresc chiar oprirea Bursei pentru o săptămână pentru a se mai linişti lucrurile, alţii nu doresc oprirea deloc. Nu puteam să mulţumim pe toată lumea. Dacă ar fi după mine, eu nu aş suspenda sau opri tranzacţiile niciodată“, ne-a declarat Ovidiu Pop, vicepreşedintele Bursei.

Totodată, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au încheiat ziua la preţuri cu 12,82% mai reduse. Scăderile masive au fost în tandem cu cele de pe pieţele occidentale.

Ieri, la deschiderea pieţelor, acţiunile listate în SUA au pierdut circa 6,5% din valoare ca urmare a temerilor investitorilor că economia globală se află în pragul recesiunii, conform Reuters.

Indicele Nikkei al Bursei japoneze s-a prăbuşit cu 9,6%, iar principalul indice al celor mai mari companii europene a scăzut cu peste 8%.