Transelectrica vrea să vândă pe Bursă încă 12% din acţiuni

Transelectrica vrea să vândă pe Bursă încă 12% din acţiuni

Directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, a declarat astăzi că a propus Ministerului Economiei vânzarea pe piaţa de capital a unui pachet suplimentar de acţiuni în acest an pentru asigurarea fondurilor necesare investiţiilor.

"Noi am propus listarea unui pachet suplimentar la Bursă, de 10 - 12%, după listarea pachetului programat de 15%. Am propus o a doua ofertă primară"', a afirmat Stelian Gal.

Potrivit acestuia, compania are nevoie de bani pentru a adapta reţeaua de transport a electricităţii aşa încât să poată prelua energia produsă de fermele eoliene şi pentru construcţia unor linii de evacuare a energiei din Dobrogea către Transilvania.

În urma listării acestor pachete, statul român va române cu 52% din pachetul de acţiuni al Transelectrica.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit directorului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Victor Cazana, câte un pachet de 15% din Transelectrica şi Transgaz vor fi listate la Bursă până la finalul anului 2011.

El a adăugat că până la mijlocul anului statul va vinde un pachet de 9,84% din acţiunile deţinute la OMV Petrom.

În ceea ce priveşte listarea companiei Romgaz la bursă, şeful OPSPI a spus că de-abia anul viitor se poate lista producătorul de gaz la Bursa de Valori Bucureşti, prin vânzarea unui pachet de 15%.

Şi Transgaz a cerut o a două ofertă primară

La rândul lor, şi reprezentanţii Transgaz, au declarat, în cadrul unui eveniment organizat astăzi la Bucureşti, că vor să facă o a doua ofertă primară care să vizeze un pachet de 14% din capitalul companiei.

Prezent la eveniment, deputatul Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a precizat că listarea pachetelor de acţiuni ale companiilor din sectorul energetic, în 2011, nu este favorabilă statului român, neexintând condiţii bune de piaţă. 

"Piaţa este la pământ, iar statul român vinde pachetele de acţiuni deţinute la companiile profitabile din energie. Nu este momentul potrivit pentru a lista pachete de acţiuni la aceste companii. De asemenea, vor fi afectate şi acţiunile Fondului Proprietatea, pentru că piaţa nu este într-un moment avantajos pentru astfel de decizii strategice", a afirmat Iulian Iancu.