TRAIAN BASESCU RAMANE PRESEDINTE!

TRAIAN BASESCU RAMANE PRESEDINTE!

Evenimentul zilei v-a prezentat astazi in timp real cum s-a desfasurat referendumul. Pentru ca majoritatea cetatenilor care s-au prezentat astazi la urne au votat impotriva demiterii sale, Traian Basescu va reveni la Cotroceni. 

PREZENTA LA VOT (comunicat BEC - ora 18:30) Pana la ora 17:00 s-au prezentat la urne 28,95 la suta dintre cetatenii cu drept de vot. Dintre acestia, 30,29 la suta sunt oraseni, iar 27,11 la suta sunt cetateni din mediul rural. Cei mai grabiti au fost persoanele cu drept de vot din judetele Brasov (35,71 la suta), Constanta (35,29), Sibiu (34,05), si Cluj (33,14). Mai greu de urnit la vot au fost cei din judetele Harghita (18,87 la suta), Covasna (20,59), Satu Mare (22,46), Giurgiu (23,89) si Ialomita (24,15). In Bucuresti, pana la ora 17:00, votasera 32,80 la suta din cei 1.786.781 de alegatori.O noua comunicare a BEC - maine dimineata.

O estimare a intitutelor de sondare a opiniei publice (neoficiala) indica o prezenta la vot de 47 la suta.

PREZENTA LA VOT (comparatie)

VOM REVENI CU AMANUNTE AICI!

Traian Basescu nu a avut astampar

 

PREZENTA LA VOT (comunicat BEC - ora 18:30)Presedintele suspendat a votat la Colegiul A.D. Xenopol din Capitala, alaturi de sotie si de cele doua fiice, el declarand ca va urmari de acasa desfasurarea referendumului.

Traian Basescu a sosit la Colegiul A.D. Xenopol la ora 9.25, cu o coloana oficiala, si a fost insotit de sotia Maria Basescu si de cele doua fiice, Ioana si Elena. Presedintele suspendat a fost insotit de asemenea de agenti SPP.

Traian Basescu a fost intrebat, inainte de intrarea in sectia de votare, daca dupa referendum se va ajunge la alegeri prezidentiale anticipate, la care a raspuns: "Cred ca va cam grabiti."

Pana sa voteze, el a fost intrebat care va fi primul lucru pe care il va face daca se va intoarce la Cotroceni si de asemenea ce va face daca nu se va intoarce la Cotroceni. Basescu a raspuns ca, daca va castiga referendumul si se va intoarce la Cotroceni, va chema secretara in birou si daca nu se intoarce la Cotroceni ii va spune sotiei "Draga, am venit acasa".

La intrarea in sectia de votare, presedintele suspendat a fost urmarit de un numar foarte mare de reporteri si cameramani, din cauza inghesuielii si a imbulzelii existand riscul sa fie daramate cabinele de vot.

In toata acea imbulzeala, Basescu s-a indepartat de cele doua fiice si de sotie si a intrat cu greu in cabina de vot si, la fel, cu foarte mare dificultate, a reusit sa se indrepte spre urna pentru a depune buletinul de vot.

Presedintele suspendat ii intreba pe cei prezenti unde sunt sotia si cele doua fiice. El s-a interesat si unde este si fiica lui cea mica, Elena, strigand: "Unde este Bobita?", dupa care a intrebat "Sotia unde este, a iesit, a reusit sa iasa?". O voce din multime i-a raspuns "Da", la care Basescu a spus: "Bravo".

El a afirmat ca va urmari desfasurarea referendumului de acasa, unde se va afla, conform spuselor sale, pana la terminarea votului.

Basescu nu a stat insa prea mult acasa, prezentandu-se, la ora 12:30, la sediul de campanie al Partidului Democrat.

In jurul orei 13,20, presedintele suspendat a parasit cladirea din Aleea Modrogan declarand ca "ma duc la cumparaturi".

"Am incercat sa stau acasa, dar nu am astampar, asa ca am luat si o lista de cumparaturi de la nevasta-mea. Acum ma duc sa fac cumparaturi, de toate", a spus, jovial, Basescu. El a ales un supermarket, Selgros, din cartierul Baneasa. In tot acest timp, Basescu a fost tinut la curent cu evolutia votului, astfel ca nu a avut niciun moment de ingrijorare. Totusi, presedintele s-a ratoit la o ziarista care l-a filmat cu telefonul mobil in timp ce isi facea cumparaturile. Mai mult, Basescu i-a luat jurnalistei aparatul. "M-ai filmat in timp ce ma aflam in timpul liber, violandu-mi intimitatea. Sa ma cauti la Cotroceni, ca sa recuperezi telefonul!" Aceasta declaratie a fost facuta cu mult timp inainte de ora 20:00. Imediat dupa anuntarea rezultatelor exit-pol-urilor, presedintele Traian Basescu a organizat o conferinta de presa, in fata sediului central al Partidului Democrat. El a multumit romanilor care l-au votat, in special celor din diaspora.

REFERENDUMUL MINUT CU MINUT (07:00-20:00)

Mircea Geoana: "Sa dam Romaniei sansa unui nou inceput!"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a prezentat astazi, la ora 9.35, la sectia de votare 121 amenajata la Liceul "Jean Monnet" din Bucuresti, impreuna cu sotia.

"Va fi un vot si politic si personal, deci cred ca e un vot care depaseste partidele politice, este o optiune pentru ce fel de republica si ce fel de democratie vrem: una mai stransa sau una mai europeana", a spus Geoana.

"Toti cei care s-au saturat de scandal si de haos, care dorim sa traim ca in Europa, dorim sa avem o democratie ca in Europa, voteaza ca si mine, ca si colegii mei - «Da» - astazi la referendum. Sa dam Romaniei sansa unui nou presedinte, sa iasa din starea de scandal permanent pe care l-am avut in acesti doi ani si jumatate", a mai spus Geoana.

Liderul PSD a precizat ca a votat cu multa convingere, ca a fost o campanie grea, uneori chiar urata, si si-a exprimat speranta ca de sambata seara sa poata avea toti romanii "sansa unui nou inceput".

Geoana a spus ca PSD va face o numaratoare paralela, avand si o forma de esantionare a sectiilor de votare, focalizata pe ceea ce fac institutele de sondare a opiniei publice.

"Sunt foarte optimist si increzator in spiritul civic al romanilor, sunt increzator in dorinta de democratie a romanilor, in dorinta romanilor de a avea liniste. Votul de astazi este important pentru cursul democratiei romanesti in anii care vin", a adaugat Mircea Geoana.

Inaintea liderului PSD, la Liceul "Jean Monnet" a votat si senatorul PSD Sorin Oprescu.

Ion Iliescu l-a atacat pe Basescu

Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu, a venit astazi la ora 10.55, impreuna cu sotia, la sectia de votare nr 120, de la liceul Jean Monnet, fostul sef al statului declarand ca a votat pentru democratie si pentru respectarea Constitutiei.

„Azi nu facem propaganda, dar am votat pentru democratie si pentru respectarea Constitutiei”, a spus Iliescu, dupa vot. El a aratat, raspunzand unei intrebari, ca este optimist asupra rezultatelor referendumului.

„De felul meu sunt optimist. Asa e bine, in viata trebuie sa fii optimist, indiferent de conditii. Trebuie sa aparam democratia si Constitutia, indiferent...”, a spus Iliescu.

Intrebat ce va face PSD dupa referendum, Iliescu a spus: „PSD va creste, in forta, in combativitate. Trebuie sa se afirme ca aparator al drepturilor fundamentale pe care Revolutia romana le-a consemnat. Este partidul care s-a nascut din programul Revolutiei romane si trebuie sa apere ideile fundamentale de consolidare a democratiei, statului de drept si dezvoltare ca stat modern”.

Intrebat ce sfat ii da presedintelui suspendat Traian Basescu, Iliescu a raspuns: „Indiferent ce se va intampla, sa traga niste invataminte. E inca tanar, la 54 de ani mai are in fata...sa se corecteze, sa stie ca trebuie sa respecte inainte de toate viata si oamenii si sa se cizeleze... cu badarania nu se face politica”.

Ion Iliescu si sotia sa, Nina, au venit la sectia de votare insotiti de deputatul PSD Emilian Cutean.

Tariceanu a fost azi "Popescu Calin"

Premierul a votat la Colegiul National Dimitrie Cantemir din Bucuresti, fiind inscris pe lista electorala cu adresa la care figureaza fosta sa sotie, Cornelia, dupa ce membrii sectiei de vot 136 erau pregatiti sa il treaca pe o lista supliemntara.

Initial, pentru premier a fost pregatita o lista suplimentara deoarece acesta nu era gasit in evidentele electorale ale sectiei de vot. Dupa o cautare de peste o ora si doar cu cateva minute inainte de sosire, membrii sectiei l-au descoperit pe seful guvernului pe strada Horezu (fosta Margareta Sterian), unde figureaza fosta sa sotie, Cornelia, cu numele "Popescu Calin", nu si "Tariceanu".

Premierul a sosit la sectia de vot cu 30 de minute mai tarziu decat ora anuntata initial, singur, fara sotia Ioana, precizand ca aceasta va vota la sectia din Bucuresti la care este arondata.

Dupa exercitarea votului, Tariceanu a sustinut ca a votat la adresa de pe strada Sfantul Spiridon, si nu Horezu, care figureaza inca in vechiul sau buletin.

Primul-ministru a precizat totodata ca a votat pentru respectarea Constitutiei.

Dan Voiculescu, un DA mare Presedintele Partidului Conservator a votat la Liceul Tudor Vianu, alaturi de fiica sa Camelia, declarand la iesirea de la urne ca a votat "DA".

"Am votat DA pentru ca romanii sa-si poata merita un presedinte care sa-i onoreze. Sper ca in urmatoarele trei luni sa avem alegeri si atunci romanii vor avea un presedinte care intr-adevar sa-i merite", a spus Voiculescu.

Marko Bela: "Sa tragem invataminte!"

Presedintele UDMR a declarat la iesirea de la sectia de votare 464 din Sancraiul de Mures, ca oricare va fi rezultatul referendumului va fi bine daca fiecare dintre noi va reusi sa traga invataminte.

“In caz contrar, va fi in continuare la fel”, a spus Marko Bela.

Presedintele UDMR s-a prezentat, sambata dimineata, la ora 8.30, la sectia de votare 464 din Sancraiul de Mures, impreuna cu familia si mai multi membri din staff-ul Uniunii.

“Astept sa voteze majoritatea pentru ce am votat eu: democratie, stabilitate, pluralism politic si relatii cat mai bune interetnice”, a declarat el.

Presedintele UDMR a aratat ca spera ca romanii sa se prezinte in numar mare la vot, asa cum se estimeaza, intrucat “in ziua in care ai posibilitatea sa participi la o decizie importanta, trebuie sa te duci”.

Theodor Stolojan: "Am votat pentru o Romanie curata"

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a votat la ora 9.00, la sectia de votare 137 deschisa la Liceul "Dimitrie Cantemir" si le-a transmis romanilor sa isi exercite dreptul de vot.

Liderul PLD a venit, impreuna cu sotia sa, Elena, la o ora dupa deschiderea sectiei 137 amenajata in cadrul Licelului "Dimitrie Cantemir" din Capitala.

Dupa vot, Theodor Stolojan a tinut sa le transmita romanilor sa isi exercite dreptul de vot, "dupa cum le dicteaza constiinta".

"Sper ca romanii sa vina la vot, sa nu stea indiferenti acasa si apoi sa comenteze, pe strazi sau la carciuma, ce rau este. Sa vina la vot si sa voteze cum le dicteaza constiinta", a mai spus Stolojan.

Nicolae Vacaroiu, pe balustrada

Presedintele interimar a declarat, dupa ce a votat la sectia 112, ca a optat pentru "normalitate si stabilitate", adaugand ca este unul dintre cei 322 "de pe balustrada". "Sunt unul dintre cei 322 de pe balustrada si asta spune tot. Am votat pentru normalitate si stabilitate", a declarat Vacaroiu.

Intrebat daca are vreun mesaj pentru Traian Basescu, acesta a raspuns sec: "Sa mearga la vot".

Radu Berceanu si-a uitat buletinul

Democratul Radu Berceanu a ajuns in sectia de votare amenajata in incinta Universitatii din Craiova pentru a-si exercita dreptul la vot, insa cand i-a fost ceruta cartea de identitate pentru a primi buletinul de vot el si-a adus aminte ca a uitat-o acasa.

Liderul democratilor a fost nevoit sa se intoarca acasa dupa actul de identitate pentru a-si putea exercita dreptul la vot. "Am uitat buletinul acasa, ce sa fac. Acum ma duc dupa el si am sa revin", a afirmat Radu Berceanu zambind.

 

Berceanu a revenit la vot dupa aproximativ zece minute, avand cartea de identitate pe care a aratat-o jurnalistilor prezenti. "S-au schimbat vremurile si a trebuit sa imi schimb hainele. Din acest motiv am uitat buletinul", a spus Berceanu.

La iesirea de la vot, liderul democrat a afirmat ca referendumul reprezinta o experienta care trebuia facuta. "Era necesar, dar cred in acelasi timp ca e inutil. S-au consumat bani, timp si energii. Sper ca lumea sa fi inteles intrebarea de pe buletinul de vot si sa fi votat cu constiinta", a spus Berceanu.

Emil Boc nu vrea sa ramana captiv al "grupurilor de interese"

Presedintele PD a ajuns la Sectia de votare nr. 2 alaturi de sotia lui, Oana, tinandu-se de mana, iar dupa exprimarea optiunii electorale a spus ca a votat pentru ca romanii sa decida in aceasta tara si sa nu ramana "captivi ai grupurilor de interese".   "Am dat un vot pentru ca toti cetatenii suspendanti care au purtat acele bratari cu cetatean suspendat sa-si recastige dreptul de a decide in propria tara, un vot pentru ca romanii sa aiba garantia ca presedintele Romaniei va fi acela care va duce pana la capat procesul privind votul uninominal, reducerea numarului de parlamentari, reforma din justitie si sanatate", a spus Boc.

Liderul PD a fost asteptat la vot de ex-ministrul Educatiei, Mihail Hardau, de deputatul Daniel Buda si de presedintele executiv al PD Cluj, Florin Stamatian.

ACTUALIZARE: 07:11

Romanii din Australia si Japonia, primii care au votat la referendum

Cele 178 de sectii de votare reprezinta numarul maxim al acestor centre care a putut fi deschis de MAE in cele 30 de zile prevazute pentru organizarea actualului referendum. Ultimele doua au fost deschise in urma cu cateva zile, in Italia - la Roma si la Bari.

Misiunile diplomatice si oficiile consulare din strainatate au primit 639.870 buletine de vot, impreuna cu stampilele si celelalte materiale necesare procesului de votare, iar in cazul in care buletinele de vot in anumite sectii nu vor fi suficiente, probabil ca BEC va decide multiplicarea celor deja primite.

Pentru a vota, romanii din afara tarii trebuie sa se prezinte la sectia de votare cu un act de identitate valabil si sa semneze o declaratie pe proprie raspundere conform careia nu au votat si nu vor vota in aceeasi zi, pe baza altui act de identitate.

Formularul standard se afla postat pe site-ul MAE, sectiunea Referendum 2007, si este pus la dispozitia cetatenilor romani la momentul prezentarii la vot sau poate fi descarcat de pe site si completat in avans.

MAE a atras atentia cetatenilor romani fara documente de identitate valabile ca sectiile consulare au fost instruite sa le elibereze titluri de calatorie temporare, in baza carora sa se prezinte la vot.

In cazul referendumului, Ministerul de Externe s-a vazut confruntat din nou cu lipsa unor statistici corecte si la zi privind cetatenii romani cu drept de vot aflati in afara tarii, astfel incat numarul de alegatori a fost estimat pe baza statisticilor de la alegerile din 2004 si a listelor romanilor care si-au anuntat la ambasade prezenta in respectivele tari.

Totusi, acest lucru nu reprezinta o practica incetatenita, astfel incat diferentele dintre numarul romanilor dintr-o tara raportate de ambasade si cel anuntat de diferite organizatii ale comunitatii romane sunt destul de mari.

Pe de alta parte, fata de 2004, situatia Romaniei si statutul cetatenilor sai s-a schimbat fundamental, astfel incat estimarile de la alegerile precedente nu constituie un sprijin real pentru ambasade. Intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, a scos din ilegalitate numerosi romani aflati la munca in state europene.

In masura in care acestia dispun de documente de identitate valabile, ei se vor putea prezenta la vot.

Dupa prezentarea actului de identitate si completarea declaratiei pe proprie raspundere, cetatenii romani vor fi trecuti in listele speciale intocmite la fiecare sectie de votare si isi vor exercita dreptul la vot conform procedurii obisnuite. Certificarea acestui fapt se va face prin aplicarea stampilei "Votat" pe pasaport sau, dupa caz, autocolant pe cartea de identitate.

Numaratoarea voturilor se va face, ca in orice alta sectie de votare din tara, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare respective, iar rezultatele vor fi consemnate intr-un proces-verbal care va fi semnat de catre acestia si transmis de urgenta, prin fax, Biroului Electoral de Circumscriptie al municipiului Bucuresti.

Originalele proceselor-verbale si buletinele de vot fi trimise ulterior in tara, prin curier special.

Si militarii romani aflati in misiuni in afara tarii beneficiaza de sectii de votare. Astfel, sunt organizate noua sectii de vot, in Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Hertegovina si la bordul fregatei "Regina Maria".   Ultimii care vor ajunge la vot sunt cei de pe coasta de vest a continentului american.

AICI VOTEAZA DIASPORA.

Occidentalii sunt cu ochii pe noi

Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a produs un mare interes in randul membrilor corpului diplomatic din Romania, dintre cei 55 de observatori externi acreditati de Biroul Electoral Central, 36 fiind din ambasade sau chiar de la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

In cazul referendumului de astazi, Ambasada SUA a acreditat cel mai mare numar de persoane ca observatori externi. Este vorba despre 28 de persoane, in frunte cu adjunctul ambasadorului, Mark Taplin.

Si ambasade precum Suedia, Norvegia sau Elvetia au acreditat observatori externi, insa in numar mult mai mic.

Reprezentanta CE are trei observatori, acestea fiind seful misiunii, Donato Chiarini, Onno Simons, prim-consilier responsabil cu problemele politice, economie, justitie, afaceri interne, presa si comunicare si John Barker, coordonator de programe in cadrul Reprezentantei.

DATE TEHNICE

Peste 18 milioane de romani - din tara si strainatate - sunt asteptati la urne, sambata, pentru a-si exprima optiunea la referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu, viitorul acestuia fiind decis de cei care se vor duce la sectiile de votare, prin majoritate simpla.

Cei 18.212.980 de romani trecuti pe listele electorale permanente se pot prezenta la urne de la ora 8.00, cele 17.294 de sectii de votare infiintate la nivel national urmand sa fie inchise la ora 20.00. Sectiile vor ramane deschise dupa aceasta ora numai in situatii speciale si numai dupa aprobarea Biroului Electoral Central (BEC).

De exemplu, o sectie mai poate ramane deschisa dupa ora 20.00 numai daca in fata acesteia exista oameni care stau la coada sa voteze ori daca la ora 20.00 mai exista persoane cu drept de vot in interiorul sectiei si doresc sa isi exercite acest drept.

Prezenta la urne a romanilor va fi anuntata, sambata, la intervale regulate. Sectiile de votare vor comunica rezultatele cu prezenta la urne catre Biroul Electoral de Circumscriptie, iar acesta catre BEC, care va centraliza toate datele si le va da publicitatii la orele 11.30, 13.30, 15.30 si 18.30.

Fiecare dintre romanii prezenti la urne va trebui sa raspunda la intrebarea tiparita pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". La aceasta intrebare romanii pot sa se exprime cu "Da" - daca sunt de acord cu suspendarea presedintelui sau "Nu" - daca nu sunt de acord cu suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei.

Pentru fiecare din cele doua optiuni, pe buletinul de vot sunt trecute doua casute cu "DA" si "NU", iar persoana cu drept de vot bifeaza varianta pentru care opteaza.

Pentru referendumul din 19 mai au fost tiparite 20.271.310 de buletine de vot si 20.047.597 de timbre autocolante.

Un numar de 639.870 buletine de vot au fost trimise la cele 178 de sectii de votare din strainatate, sectii care sunt arondate circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti. In sectiile de votare externe se va vota dupa acelasi interval orar, 8.00 - 20.00, insa dupa fusul orar al tarii respective.

La referendumul de sambata isi pot exprima optiunea 18.212.980 de romani trecuti pe listele electorale permanente, pe acestea fiind inscrise "toate persoanele care au implinit varsta de 18 ani si peste". La vot se pot prezenta si tinerii care implinesc, astazi, varsta de 18 ani.

Nu pot vota, potrivit legii, "debilii sau alienatii mintal pusi sub interdictie, precum si persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale".

De asemenea, nu se poate vota - potrivit deciziilor BEC - in gari sau aeroporturi. Romanii care nu se vor afla sambata in localitatea de domiciliu au posibilitatea sa-si exprime votul pe listele suplimentare ale oricarei sectii de votare din tara, insa numai in baza unei declaratii pe propria raspundere ca nu au votat la alta sectie.

Bolnavii, persoanele nedeplasabile ori cei din penitenciare (acolo unde nu s-au infiintat sectii de votare) pot solicita urne mobile.

Pe teritoriul Romaniei se poate vota doar cu buletinul, carte de identitate sau cartea de identitate provizorie. La cele 178 de sectii de votare din strainatate, romanii cu drept de vot isi pot exprima optiunea si daca se legitimeaza cu pasaportul.

Pentru acest lucru, ei vor fi insa obligati sa completeze o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa in baza carui document au votat. De altfel, toti romanii aflati in strainatate vor completa, in momentul votului, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu au mai votat in alta parte, pe baza altui act de identitate.

Votul de mai multe ori se pedeseste cu inchisoare. Potrivit legii, o persoana care voteaza de mai multe ori risca intre sase luni si 5 ani de inchisoare.

Aceeasi pedeapsa o risca si persoanele care incearca sa influenteze optiunile de vot ale altor persoane in ziua referendumului.

De asemenea, persoanele care impiedica un alegator sa voteze, risca o pedeapsa cu inchisoare pana la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Pedepse cu inchisoare de pana la 3 ani risca si membrii comisiei electorale din cadrul sectiilor ori alte persoane care incearca sa vada votul unui alegator, inainte de inchiderea urnelor.

De asemenea, este considerata infractiune deschiderea urnei inainte de ora stabilita pentru incheierea votarii si se pedepseste cu inchisoare de la unul la 5 ani.

Falsificarea buletinelor de vot, introducerea mai multor buletine in urna, atacul asupra sectiei de vot, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu pana la 7 ani inchisoare.

Persoanele recalcitrante, alegatorii inscrisi intentionat pe mai multe liste ori refuzul unui membru al biroului electoral de a inmana buletinul si stampila de vot unui alegator inscris pe lista se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 30 si 120 de lei.

La vot, romanii trebuie sa respecte anumite proceduri. Trebuie sa inmaneze documentul de identitate unuia dintre membrii comisiei electorale, apoi sa semneze pe lista electorala permanenta, in dreptul coloanei unde isi regaseste numele.

Abia apoi alegatorul primeste stampila si buletinul de vot, cu care se indreapta spre cabina de vot, unde va intra neinsotit. Dupa exprimarea optiunii, buletinul de vot de "impatureste" si este introdus in urna din sectie.

Dupa inchiderea sectiilor de votare, presedintii sectiilor de votare - in prezenta membrilor acelui birou de circumscriptie - desigileaza urnele si incep numaratoarea voturilor. Rezultatele votului sunt trecute pe un proces verbal care va fi predat - impreuna cu toate buletinele de vot (validate sau ramase incomplete) - Biroului Electoral de Circumscriptie.

Membrii Biroului Electoral de Circumscriptie va centraliza rezultatele votului din toate sectiile arondate acestuia, apoi va trimite rezultatul final catre BEC.

BEC va anunta primele rezultate partiale ale referendumului maine

Parlamentul Romaniei a votat cu 332 de voturi pentru, 108 impotriva si zece abtineri suspendarea din functie a lui Traian Basescu, acuzat ca ar fi incalcat Constitutia.

Curtea Constitutionala a decis ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum, nemaifiind necesara prezenta la urne a majoritatii electorilor.

Curtea Constitutionala preia, in termen de 24 de ore, datele centralizate la nivel national de catre BEC privind referendumul, activitatea Curtii desfasurandu-se la sediul din Palatul Parlamentului

Procesele-verbale cu centralizarea voturilor din fiecare circumscriptie electorala trebuie sa ajunga la centru in maximum 24 de ore dupa inchiderea urnelor din sectii, conform Biroului Electoral Central (BEC).

In hotararea 29 a BEC se precizeaza ca, dupa centralizarea rezultatelor referendumului de la sectiile de votare arondate, birourile electorale de circumscriptie ale judetelor si al municipiului Bucuresti vor face, fiecare, cate un un dosar cu procesul-verbal al biroului de circumscriptie, cu procesele-verbale ale sectiilor de votare din circumscriptie si cu toate contestatiile formulate.

La acesta, fiecare birou electoral judetean va anexa si listele electorale suplimentare si declaratiile pe propria raspundere ale celor care le-au folosit.

Dosarul astfel constituit trebuie sa ajunga, sigilat si stampilat, la BEC in maximum 24 de ore de la inchiderea urnelor.

"Celelalte documente, precum si materialele folosite in activitatea biroului electoral de circumscriptie se predau de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie la judecatoria pe raza careia se afla sediul circumscriptiei electorale, iar pentru municipiul Bucuresti, la Judecatoria Sectorului 2", se precizeaza in hotararea citata.

Romanii din strainatate au la dispozitie, pentru referendumul de sambata, un numar de 178 de sectii de votare in 93 de tari, nu vor putea vota in discoteci sau biserici, asa cum au propus unii dintre ei, in schimb seful diplomatiei ii indeamna sa spere in viitor la votul prin corespondenta. (INFORMATII FURNIZATE DE MEDIAFAX).

 

 

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News