Tragedie aviatică la Amsterdam | VIDEO

Tragedie aviatică la Amsterdam | VIDEO

Un avion al companiei Turkish Airlines s-a prăbuşit, astăzi, cu puţin timp înainte de aterizarea pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. La bordul aeronavei se aflau 127 de pasageri şi şapte membri ai echipajului.

Iniţial, un reprezentant al companiei anunţase că un pasager a decedat. Apoi, CNN Turk a completat că nouă persoane au murit, iar alte 50 au fost rănite. După impactul cu solul, avionul s-a rupt în trei părţi. Aparatul este un Boeing 737-800, cel mai popular avion care efectuează zboruri de linie. El a decolat în această dimineaţă de pe aeroportul din Istanbul. Este doar al treilea accident aviatic internaţional din istoria de 76 de ani a companiei turce.

Avionul s-a prăbuşit cu doar un kilometru înainte de aeroportul din capitala olandeză. Aparatul nu a luat foc după impactul cu solul, oferind salvatorilor şansa de a interveni imediat. Potrivit martorilor, mulţi dintre pasageri au ieşit din aeronavă prin crăpăturile din fuselaj.

Media olandeză informează că aproximativ 30 de ambulanţe au sosit la locul accidentului. Deocamdată, cauzele accidentului nu sunt clare. Bilanţul victimelor este provizoriu. Dintre cei 50 de răniţi, 25 sunt în stare gravă, potrivit unui responsabil al aeroportului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Supravieţuitorii au declarat că, înainte de prăbuşire, avionul a fost prins într-un gol de aer.

"Când avionul se pregătea de o aterizare normală, am avut impresia că traversăm un gol de aer şi că pilotul a pierdut controlul. Imediat, avionul a pierdut altitudine şi s-a prăbuşit. Totul s-a petrecut în 3-5 secunde" - Tuncer Mutluhan, supravieţuitor

Putea fi mai rău

Un alt pasager care a scăpat cu viaţă, Kerem Uzel, a declarat că avionul se afla la o altitudine de circa 600 de metri atunci când pasagerii au fost anunţaţi că vor ateriza în scurt timp. „Dintr-odată am pierdut foarte mult din altitudine”, povesteşte Uzel. Coada avionului a fost prima parte a avionului care a lovit solul, îşi aminteşte acesta, iar aparatul a glisat pe sol înainte de a se opri la mică distanţă de casele din zonă. Acest lucru pare să susţină mărturiile potrivit cărora ar fi fost vorba despre o aterizare controlată, în timp ce motoarele pierdeau din viteză.

La rândul său, un oficial din administraţia civilă olandeză a declarat că este posibil ca incidentul să fi fost provocat de o cantitate insuficientă de combustibil. (Vasile Decu)

Preşedintele Turkish Airlines, Candan Karlitekin, a declarat că la bord se aflau 127 de pasageri şi şapte membri ai echipajului.

Ultimele verificări tehnice ale avionului prăbuşit au fost făcute la sfârşitul lunii decembrie 2008. Aparatul era folosit din 2002.

POSIBILE CAUZE

Cotidianul turc Hurriyet a anunţat că este posibil ca avionul să nu fi avut suficient combustibil pentru o aterizare reuşită. Presupusa cauză nu a fost confirmată de reprezentanţi ai companiei sau de experţi în aviaţie.

Condiţiile meteo erau favorabile unei aterizări normale (viteza vântului era slabă şi nu ploua). Ipoteza unui atac terorist a fost exclusă din start.

COMPANIE POPULARĂ

Turkish Airlines asigură transportul din şi spre 175 de oraşe, dintre care 35 din Turcia. Compania are peste 12.000 de angajaţi şi a transportat peste 22 de milioane de pasageri în 2008.

Compania a avut trei accidente internaţionale şi 18 interne. Precedentul accident al companiei turce a avut loc la 8 ianuarie 2003, când un avion Avro RJ-100 s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Diyarbakir. 75 dintre cei 80 de pasageri au murit. Cel mai grav accident al Turkish Airlines s-a produs însă la 3 martie 1974, când un avion DC 10 s-a prăbuşit lângă Paris. 346 de persoane au murit.

Aeroportul olandez este unul dintre cele mai sigure din lume, fiind şi al cincilea cel mai mare aeroport european. La această oră, din cauza accidentului, traficul în aeroport este blocat.

Accidente cu Boeing 737 Ultimul accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, în care a fost implicată o aeronavă de tip Boeing 737, s-a petrecut în data de 14 septembrie 2008. Avionul, care venea de la Moscova, s-a prăbuşit la periferia oraşului Perm, din Rusia, şi a fost distrus în totalitate. Toţi cei 82 de pasageri şi şase membri ai echipajului au murit în accident.

Din anul 1972 până în prezent, aeronavele de tip Boeing 737 au fost implicate în 66 de accidente în care a murit cel puţin o persoană.

Cel mai mare accident aviatic din ultimele patru decenii a implicat două aparate Boeing. Două 747 s-au ciocnit, în 1977, într-un aeroport din Insulele Canare, 583 de persoane pierzându-şi viaţa.

Surse: AFP, CNN, Reuters, airsafe.com, youtube

CITIŢI ŞI: Turkish Airlines "invita la dezastru"