Evenimentul Zilei > Social > Tradiţii, obiceiuri și superstiții de Bobotează
Tradiţii, obiceiuri și superstiții de Bobotează

Tradiţii, obiceiuri și superstiții de Bobotează

Boboteaza (Iordanul) este pe data de 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. Odată cu Boboteaza se marchează şi încheierea Sărbătorilor de iarnă.
Boboteaza reprezintă sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de „Epifanie”, „Teofanie” sau „Arătarea Domnului”. Tot în această perioadă avem parte de „Gerul Bobotezei”. Anul acesta meteorologii au anunţat că această lună va fi lipsită de tempreaturi scăzute faţă de aşa cum erau odată.

 La Bobotează se sfinţesc toate apele

De Boboteaza nu se spală. Mai precis, după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite. În anumite zone ale ţării se spune că nu e bine să speli 8 zile.

În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine. Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Apa sfinţită are puteri miraculoase, nu se strică niciodată

De Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac, se recomandă să bei o gură de apă sfinţită pentru curătarea trupului.

Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.

Din bătrâni se spune că de Bobotează se mănânce piftie şi se bea vin roşu. Mai mult, se spune că nu e bine ca soţii să se certe între ei, altfel aşa o vor ţine tot anul.

Dar ce este mai important, că Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus să păsească viaţa publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Deoarece în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, scrie crestinortodox.