Touchscreenul, mina de aur a producătorilor de celulare

Touchscreenul, mina de aur a producătorilor de celulare

Dacă costurile de producţie ale unui telefon de top cu ecran tactil sunt de circa 200 de dolari, preţul de vânzare este uneori şi de trei ori mai mare.

Piaţa telefoanelor cu touchscreen (ecran tactil - n.r.), reprezintă în prezent circa 2% din totalul vânzărilor de terminale mobile, ne-a declarat Ion Iosifescu, Product Manager Divizia Telecom, Samsung Electronics Romania. Anul trecut s-au vândut în ţara noastră circa 5 milioane de telefoane mobile, potrivit Germanos.

După estimările Samsung, anul acesta vânzările s-ar putea ridica la maximum 4,8 milioane de unităţi, iar cota terminalelor touchscreen ar putea ajunge la 5% spre sfârşitul anului. Deşi procentul din totalul vânzărilor nu este mare, segmentul touchscreen e important pentru toţi producătorii: terminalele aduc un plus de imagine, iar comercializarea lor este extrem de profitabilă. De exemplu, costurile de producţie ale unui iPhone 3G sunt de circa 200 de dolari, potrivit iSuppli, iar în România terminalul se vinde „la liber” la preţul de 509 euro (654 de dolari).

Preţul mediu al unui telefon touchscreen este, în România, de 350 de euro, însă, odată cu lansarea unor modele destinate unor segmente mult mai largi de utilizatori, costul mediu ar putea scădea în 2009 spre 220-250 de euro, potrivit Samsung. Cel mai vândut model al producătorului sud-coreean în România este i900 Omnia. Profilul cumpărătorului: tânăr, dinamic şi educat

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Sony Ericsson, utilizatorii telefoanelor cu touchscreen au public-ţintă destul de bine conturat. „Sunt acei tineri educaţi şi dinamici, cu funcţii manageriale şi permanent la curent cu noutăţile din domeniul tehnologic. Aceştia preferă un astfel de telefon în primul rând pentru a-şi eficientiza activitatea la birou, dar şi pentru că sunt consumatori de funcţii multimedia, funcţii care încep în mod constant să fie asociate cu tehnologia touchscreen”, spune Adrian Cioroianu, Key Account Manager Sony Ericsson. Preţul mediu al modelelor Sony Ericsson cu touchscreen este de aproximativ 1.500 de lei şi variază în funcţie de model. Astfel, terminalele mai accesibile, cum este G900, sunt comercializate la preţuri mai scăzute, respectiv 1.100 de lei, în timp ce modelele de vârf au preţuri corespunzătoare.

În mod evident, dotările şi tehnologiile încorporate variază în funcţie de model. XPERIA X1este cel mai performant telefon cu touchscreen lansat de Sony Ericsson şi este comercializat la circa 2.500 de lei. Cele mai bine vândute modele ale producătorului japonezo-suedez au fost anul trecut, în România, G900 şi P1. „Acesta din urmă a continuat să trezească atenţia cumpărătorilor prin aspectul profesionist şi func ţiile performante, alături de noile modele ale gamei G, aflate la graniţa dintre modelele clasice şi telefoanele cu touchscreen”, a mai spus Cioroianu.

PALETĂ „Ecrane tactile” pentru toate buzunarele

Oferta de terminale cu ecran tactil de pe piaţa locală este largă. Ea porneşte de la telefoane simple, continuă cu cele multimedia şi se termină cu cele destinate segmentului de afaceri.   Din prima categorie face parte LG KP 500 Cookie. Acesta, prin preţul său accesibil, se adresează unei categorii largi de utilizatori. Are un ecran mare, cu diagonala de 3 inchi, camera de 3,15 megapixeli, dispune de MMS şi e-mail.

Pentru cei pasionaţi de telefoanele multimedia avansate, LG vine cu un produs de top: modelul KC910 Renoir. Are ecran cu diagonala de 3 inchi, tehnologie 3G, Wi-Fi şi cameră de 8 megapixeli cu autofocus, detecţie automată a zâmbetului şi stabilizator de imagine. Memoria internă de 1 GB poate fi extinsă până la 16 GB, prin intermediul slotului pentru card de memorie.

Renoir concurează direct, pe segmentul multimedia, cu modelul Samsung Pixon. Acesta din urmă are cameră de 8 megapixeli, cu autofocus, detecţie automată a feţei şi stabilizator de imagine, ecran cu diagonala de 3,2 inchi şi tehnologie 3G. Memoria internă de 60 MB poate fi extinsă până la 16 GB prin intermediul unui card de memorie.

Din categoria terminalelor touchscreen care se adresează şi mediului de afaceri amintim HTC Touch Pro, Samsung Omnia, Sony Ericsson P1 sau iPhone 3G.