Comparativ cu anul precedent, în Spania trăiesc acum cu 64.770 de români mai mult, reprezentând grupul minoritar cel mai numeros.

Britanicii şi germanii urmează în topul celor mai mari comunităţi de străini din UE. Cel mai numeros grup de imigranţi care provin din state din afara UE este cel am marocanilor-710.401, urmaţi de ecuadorieni şi de columbieni.

Astfel, la începutul anului, străinii reprezentau un procent de 12% din totalul populaţiei din Spania. Dintre cele 46,6 milioane de persoane înregistrate în Spania la 1 ianuarie 2009, 5,6 milioane erau străini, potrivit datelor oficiale.

Trendul este însă unul descendent, valul de imigranţi fiind mai mic faţă de anii precedenţi. Recesiunea economică severă şi creşterea şomajului i-a făcut pe străini mai rezervaţi în privinţa căutării unui loc de muncă în Spania. 

Mai mult, autorităţile spaniole au adoptat, în toamna anului trecut, un plan de repatriei voluntare, propunându-le să se întoarcă în ţara lor de origine, în schimbul primirii indemnizaţiilor de şomaj. Imigranţii erau obligaţi, astfel, să nu se mai întoarcă în spania timp de trei ani.