Caz fără precedent în istoria postdecembristă a sistemului penitenciar românesc: doi gardieni acuzaţi că au omorât în bătaie un deţinut au fost reţinuţi împreună cu ofiţerul care a asistat la corecţia fatală aplicată victimei în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

Totodată, este pentru prima oară când Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) ia măsuri extrem de dure împotriva propriilor angajaţi: în urma morţii lui Constantin Sandu, închis pentru furt, nu mai puţin de 16 ofiţeri şi subofiţeri vor fi judecaţi în comisiile de disciplină pentru abateri grave.

Legat şi snopit în bătaie

Incidentul care a generat unda de şoc de la ANP a avut loc în noaptea de 3 spre 4 iunie 2010.

Aşa cum reiese din ancheta procurorilor, subcomisarul Cătălin Ghibea, care era de serviciu la Penitenciarul Galaţi, le-a permis celor doi gardieni din subordine, Bucur Codrea şi Nicu Chiriac, să-i aplice o corecţie soră cu moartea deţinutului.

Astfel, anchetatorii au stabilit că cei doi gardieni l-au legat pe Constantin Sandu de mâini şi de picioare şi l-au lovit cu pumnii, picioarele şi cu un baston peste torace, peste faţă şi peste picioare. După ce i-au aplicat "tratamentul" demn de torţionarii comunişti, gardienii l-au dus în celulă unde, la scurt timp, i s-a făcut rău. Deşi au chemat ambulanţa şi a fost dus la spital, Sandu a murit în cursul zilei de 4 iunie.

Procurorii au stabilit că ofiţerul nu a intervenit să-i potolească pe subordonaţii săi şi nici măcar nu a pomenit despre acest incident când a predat tura.

Ca urmare a probelor administrate, procurorii gălăţeni au decis să-i reţină pe subcomisarul Ghibea şi pe gardienii Codrean şi Chiriac pentru 24 de ore sub acuzaţia de complicitate la omor şi, respectiv, omor deosebit de grav. Ei au fost prezentaţi unui judecător cu propunerea de arestare preventivă.

Abateri grave

Moartea lui Constantin Sandu scoate la iveală şi alte deficienţe majore care au condus la tragicul eveniment care a avut loc în urmă cu două luni.

ANP a remis un comunicat în care precizează că cei 16 ofiţeri şi subofiţeri cercetaţi disciplinar "au manifestat neglijenţă şi superficialitate", şi-au depăşit atribuţiile de serviciu şi au avut "un comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate".

Conducerea ANP a sesizat şi Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la "neimplicarea în coordonarea şi controlul per sonalului din subordine" a judecătorului Neculai Burlibaşa, directorul penitenciarului din Galaţi.

"De doi ani este acolo o situaţie tensionată. Nu formează o echipă, iar directorul nu se implică în aplanarea conflictelor. Noi nu putem să-l dăm afară pentru că este numit de Consiliul Superior al Magistraturii", au declarat, pentru "Evenimentul zilei", surse din ANP.

Până anul acesta, autorităţile nu au luat măsura reţinerii vreunui gardian. Deşi APADOR-CH a reclamat din 1995 încoace sute de astfel de cazuri.