Evenimentul Zilei > Actualitate > Topul zgomotelor insuportabile
Topul zgomotelor insuportabile

Topul zgomotelor insuportabile

Pentru unii este plansetul bebelusilor, pentru altii - zgariatul cu unghiile pe tabla, dar pentru majoritatea oamenilor cel mai insuportabil sunet este cel al vomatului, scrie cotidianul britanic "The Daily Telegraph".

Titlul a fost decis in baza votului exprimat de peste un milion de persoane, ca parte a unui experiment stiintific de masa, intitulat Proiectul BadVibes. Incercarea de a afla care este cel mai detestat sunet din lume a fost lansata acum aproximativ un an de profesorul Trevor Cox, de la Universitatea Salford.

Vizitatorii din intreaga lume ai paginii de internet create de Cox special in acest scop au putut asculta o multitudine de zgomote iritante, de la freza dentistului si sforaituri, la flatulatii si flegmari sau avioane zburand la joasa altitudine. Primul studiu similar, realizat in anii ‘80, conchidea ca sunetul cel mai detestabil este cel al gresiei date pe lama coasei. Dar cel mai asemanator zgomot similar – cel al cretei pe tabla – s-a clasat acum abia pe locul 16, dintr-un total de 34 de sunete care au fost audiate si votate de public.

Pe locul doi, foarte aproape de „castigator”, s-a situat microfonia, urmata de plansetul mai multor bebelusi. Sunetul vomatului, a apreciat Cox, este un ecou al felului in care au evoluat stramosii nostri: daca un membru al tribului vomita, probabil ca si ceilalti consumasera acelasi aliment daunator.

Cu toate ca aversiunea fata de sunetul vomatului este adanc inradacinata in creierele noastre, Cox spune ca si influentele culturale sunt extrem de importante. Pe pagina studiului, doritorii pot sa-si descarce sonerii cu sunetele folosite in experiment: http://sound101.org/ringtones.php

Sunete iritante

1 Vomitat

2 Microfonie 

3 Mai multi bebelusi plangand laolalta

4 Scartait (ca al rotilor de tramvai, tren)

5 Planset de bebelus

6 Scartait (ca de leagan)

7 Sunete false emise de o vioara

8 Flatulatie

9 Cearta din telenovela

10 Bazait de transformator