Top zece alimente de consumat ca să nu îţi mai cadă părul

Top zece alimente de consumat ca să nu îţi mai cadă părul

Nucile conţin zinc şi seleniu, somonul are vitamina B12, fier şi acizi graşi Omega 3, iar spanacul şi broccoli au multă vitamină A şi C. Toate fac podoaba capilară mai rezistentă.

Când vine vorba de aspectul părului, fie că e vorba de bărbaţi sau de femei, nu contează doar şamponul pe care îl utilizăm sau frecvenţa spălărilor, ci şi ceea ce mâncăm.

"Pentru a avea un păr sănătos, este bine să mâncăm zilnic cantităţi cât mai mari de fructe şi de legume întrucât conţin substanţe cu rol antioxidant. Vitaminele esenţiale pentru o creştere normală a firului de păr sunt vitaminele din grupul B, acidul folic, vitaminele A şi E", explică Ştefan Ionuţ, consultant în nutriţie.

Iată câteva alimente care asigură podoabei capilare hrana de care are nevoie pentru a fi în formă.

1. Somon

Este alimentul cel mai recomandat în dietele de toate felurile şi nu ratează nici recomandarea ca aliment util pentru menţinerea sănătăţii părului.

Este bogat în acizi graşi Omega 3, plus vitamina B12, fier şi alte proteine.

Acizii graşi Omega 3 sunt foarte buni pentru sănătatea scalpului, lipsa acestora din corp cauzând uscarea lui.

Există şi o alternativă pentru vegetarieni. Zilnic trebuie inclusă în alimentaţie o cantitate echivalentă cu o ligură sau două de seminţe, deoarece şi acestea conţin grăsimi Omega 3

2. Spanac şi broccoli

Spanacul şi broccoli sunt surse excelente de vitamine A şi C, necesare organismului pentru a putea produce sebum, o substanţă uleioasă, secretată de foliculii părului.

Sebumul protejează de microbi, bacterii sau ciuperci microscopice, în plus, lubrifiază pielea şi o protejează de umiditate şi de uscăciune.

3. Fasole

Leguminoasele precum fasolea sau lintea ar trebui să facă parte din alimentaţie în mod regulat dacă vă doriţi un păr cât se poate de sănătos. Nu numai că furnizează proteine din abundenţă, care ajută la creşterea părului, dar conţine fier, zinc şi biotină. Deşi destul de rar întâlnită, deficienţa de biotină poate duce la un păr mai fragil.

4. Nuci

În special nucile de Brazilia conţin seleniu, un mineral important pentru sănătatea scalpului. Nucile mai conţin acid alfa linoleic, un acid gras Omega 3 care ajută firul de păr.

O cantitate scăzută de zinc în corp are efecte şi asupra părului, ducând chiar la căderea acestuia.

5. Carne de pasăre

Carnea de pui sau de curcan are proteine de calitate care ajută la întărirea firului de păr. Fără aceste proteine, părul se decolorează mai repede şi devine slab şi mai sensibil.

În plus, aceste tipuri de carne au mai puţine grăsimi decât cea de porc, astfel că nu există pericol de îngrăşare.

6. Ouă

Când vine vorba de sănătatea părului, nu contează dacă preferaţi omleta, ouăle prăjite sau fierte. Important este să nu vă lipsească din dietă deoarece acestea conţin proteine, vitamina B12 şi biotină, un nutrient care dă frumuseţe şi strălucire părului.

7. Cereale integrale

Pâinea integrală şi cerealele sunt foarte la îndemână când vine vorba de un mic dejun sănătos, conţinând zinc, fier şi vitamina B necesare şi părului.

O gustare din cereale integrale este excelentă şi pentru că funizează corpului energia necesară pentru ritmul unei zile de muncă.

8. Stridiile

Au reputaţia unui bun afrodisiac, însă zincul conţinut de stridii este un antioxidant puternic. Ajută la luciul părului şi la aspectul mătăsos al acestuia.

9. Produse lactate

Lactatele cu un conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat sau iaurtul sunt surse mari de calciu. Mineralele şi proteinele din lapte şi brânză ajută părul să crească mai rapid.

Consumul minim recomandat este de două pahare de lapte pe zi, la micul dejun sau, de ce nu, în pauza de masă la serviciu.

10. Morcovi

Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A, care ajută la menţinerea unui scalp sănătos şi a unei vederi bune. Şi nu uita că atâta timp cât scalpul tău este sănătos, la fel va fi şi părul: strălucitor şi plin de viaţă.

"E bine să consumăm salate proaspete în timpul meselor şi 2-3 porţii minim de fructe de sezon între mese pe parcursul unei zile, pentru a ne vitaminiza şi mineraliza corespunzător firul de păr", ne mai sfătuieşte nutriţionistul Ionuţ Ştefan. "Este bine să consumăm salate proaspete în timpul meselor şi minimum douătrei porţii de fructe de sezon, între mese pe parcursul unei zile, pentru a ne vitaminiza şi mineraliza corespunzător firul de păr." ŞTEFAN IONUŢ, consultant în nutriţie Citiţi şi:

  • Tristul adevăr: aparatul de ras, cel mai bun leac pentru chelie
  • Nu vă spălaţi părul cu apă fierbinte şi şamponaţi-l de 2 ori
  • Cum şi cât de des să îţi speli părul ca să îl menţii sănătos