Top greşeli în tratarea răcelilor şi gripelor

Top greşeli în tratarea răcelilor şi gripelor

Abuzul de medicamente, înfofolitul, consumul redus de lichide şi mersul la serviciu în timpul bolii sunt printre greşelile majore care agravează virozele şi gripele.

Medicii atrag atenţia că prima greşeală majoră pe care o fac cei care răcesc e însăşi "subestimarea" virozelor şi gripelor. Medicii explică cele mai comune erori care se fac în tratarea acestor afecţiuni de sezon.

1. Abuzul de medicamente, în special antibiotice

În condiţiile în care consultul medical nu este la îndemână, este bine de ştiut că "excesul" nu vindecă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Paracetamolul administrat în cantităţi mari, necontrolat (mai mult de patru comprimate pe zi, la adulţi) poate avea efect hepatotoxic, întrucât se metabolizează în ficat. De asemenea, picăturile de nas în exces, pe lângă faptul că provoacă dependenţă, pot irita şi modifica mucoasa nazală şi pot determina apnee, alergii sau chiar stop respirator", explică medicul de familie Cristina Popovici, de la Cabinetul Cristal Medical, din Bucureşti.

De departe, cele mai "iubite" medicamente sunt antibioticele. Acestea sunt contraindicate în viroze şi gripe (antibioticele tratează doar bacteriile). Administrate în forme uşoare de boală scad imunitatea şi determină rezistenţă la microbi. Doar în caz de complicaţii (o combinaţie între viruşi şi bacterii) medicul va recomanda antibiotice.

2. Hidratarea insuficientă

Când sunteţi răciţi, rămân valabili cei doi litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri, supe).

Cafeaua este total contraindicată în acestă perioadă, întrucât provoacă vasodilataţie şi poate avea acelaşi efect al "păturii" în caz de febră. Trebuie înlocuită cu ceaiuri emoliente de tei şi muşeţel.

3. Prea multe haine

În general, febra este însoţită de frisoane, care provoacă senzaţia de frig. De aceea, primul impuls este de mai pune o pătură pe noi. Greşit, spun medicii. "Supunem organismul unui efort suplimentar în procesul de termoreglare. Se produce vasodilataţie, inima este suprasolicitată, apar palpitaţiile, iar dezvoltarea microbilor şi viruşilor este favorizată", avertizează medicii de familie.

Mai mult, specialiştii subliniază că doar febra care depăşeşte 39 de grade C trebuie tratată, iar măsurile elementare sunt evitarea supraîncălzirii mediului în care stă bolnavul, evitarea expunerii la frig şi a consumului de bături reci, plus tratamentul "clasic" cu antitermice, aspirină, paracetamol, antidiuretice, antiinflamatoare şi multe lichide.

În cazul copiilor, la care aspirina nu este indicată, se recomandă ibuprofen şi siropuri.

4. Bolnavii nu se izolează la domiciliu

Indicaţia de a sta acasă atunci când eşti răcit se respectă foarte puţin. Pe lângă faptul că expunerea la frig favorizează înmulţirea germenilor, boala este contagioasă.

"Dacă simptomele sunt deja instalate, bolnavul este contagios. Chiar dacă se află sub tratament, bolnavii pot rămâne contagioşi", atrage atenţia medicul Cristina Popovici. Cei care stau acasă nu trebuie să stea tot timpul în pat. În cazul unei persoane care strănută şi tuşeşte puternic, statul prelungit în pat determină scăderea ventilaţiei plămânilor şi bronhiilor.

"Mucusul şi secreţiile din arborele bronşic stagnează în arborele pulmonar, în loc să se expectoreze", mai explică medicul de familie.

"Când apare senzaţia de nas înfundat, e greşit să se pună picături decongestionante. Ele trebuie administrate după perioada de rinoree." CRISTINA POPOVICI, medic de familie

Află AICI cum să te fereşti de bolile sezonului rece