Toni Greblă se panichează: Opriţi rocada Morar-Kovesi!

Toni Greblă se panichează: Opriţi rocada Morar-Kovesi!

Şeful Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, solicită preşedintelui Traian Băsescu şi celorlalte autorităţi competente să intervină prompt pentru numirea unui procur general al României şi a unui procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în condiţii legale, calificând drept ilegală Laura Kovesi - Daniel Morar la şefia Parchetului General.

"Solicit autorităţilor puterilor statului implicate în această rocadă să intervină prompt pentru a face ca efectiv prevederile legale cu privire la exercitarea a două mandate în aceeaşi instituţie, autoritate, putere a statului român să fie efectiv respectată", a spus senatorul PSD, conform Agerpres.

El a precizat că solicitarea sa se îndreaptă şi către preşedintele României, precum şi către Consiliul Superior al Magistraturii. "Există instituţii ale statului - preşedintele trebuie să-şi confirme aceste numiri, CSM-ul are la îndemână şi el suficiente pârghii importante să vrei să le exerciţi", a mai spus Toni Greblă.

Senatorul social-democrat a mai precizat că procedura de desemnare a procurorului general şi a şefului DNA trebuie să pornească de la propunerea ministrului Justiţiei. "Era previzibilă, toată lumea implicată în mersul justiţiei şi în politica românească ştia de intenţia preşedintelui şi a celor doi - mă refer a doamna Kovesi şi domnul Morar - de a face rocada la momentul potrivit, astfel încât să eludeze prevederile legale cu privire la imposibilitatea exercitării unui al treilea mandat în aceeaşi însărcinare în folosul statului. (...) Au găsit această soluţie - cine pleacă pentru că şi-a terminat mandatul, îşi desemnează şi un succesor, succesorul, la rândul lui, îşi desemnează un înlocuitor şi uite-aşa Constituţia României este interpretată cu rea-credinţă, ne batem joc de regulile fundamentale într-un stat de drept", a mai spus Greblă. Greblă vrea să audieze procurorii în Parlament

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă ar putea invita la audiere procurorii implicaţi în această numire în funcţia de la Parchetul General, Greblă nu a exclus posibilitatea, susţinând că şi procurorii pot fi audiaţi la Parlament. "Nu ştiu, o să vedem în perioada care urmează, eu sper ca lucrurile să reintre în făgaşul lor normal. (...) Absolut toţi cetăţenii acestei ţări pot fi, dacă este cazul, audiaţi de către o comisie parlamentară. Nu procurorul, în legătură cu mersul unei anchete, formează obiectul unei investigaţii la Parlament, ci modul cum este aplicată legea în cadrul funcţiilor de conducere", a mai spus senatorul.

Totodată, el a criticat activitatea lui Daniel Morar la şefia DNA şi a Laurei Kovesi la conducerea Parchetului General. "Activitatea lor, deşi bine reflectată în rapoartele de ţară pe care le-am avut pe justiţie, să ştiţi că nu e în afară de critică. Critica este în primul rând din partea cetăţenilor, care sunt nemulţumiţi că anchetele durează atât timp, că ne jucăm de-a tele-arestările, că astăzi sunt reţinuţi şi peste 24 de ore puşi în libertate", a susţinut Toni Greblă.

Procurorul Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, va prelua, pentru o perioadă de şase luni, interimatul în funcţia de procuror general al României, după ce mandatul Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Ministerului Public se încheie începând cu data de 2 octombrie. CITIŢI ŞI:

  • Morar şi Kovesi nu sunt de neînlocuit, susţine Ponta. El nu l-a contrazis pe Badea care i-a spus că cei doi sunt "smardoii" lui Băsescu
  • Crin Antonescu: "Aş considera scandaloasă o propunere a rocadei Kovesi-Morar"
  • Spaima corupţilor din ţară, pus şef peste procurori