Cu bani de la părinţi sau de la primărie, instituţiile din Capitală au cel puţin un paznic, care nu observă însă când agresorul intră cu sabia la ore.
Un elev a fost înjunghiat cu o sabie, în clasă, în timpul orei de religie. Incidentul s-a petrecut miercuri. Doi liceeni de la „Jean Monet“ sunt cercetaţi de poliţişti pentru că au şantajat un elev de la un colegiu din oraş, au anunţat, ieri, autorităţile. Tot ieri, ministrul interimar al internelor, Dan Nica, a declarat că trebuie luate măsuri ferme în şcoli, unde traficanţii le dau gratis droguri copiilor, iar elevii sunt deseori agresaţi.
În 2005, o elevă a Şcolii Centrale a fost înjunghiată de prietenul ei în incinta instituţiei de învăţământ.
O anchetă realizată de Ministerul Internelor a arătat că din cele 315 şcoli ale Capitalei aproape 40% sunt amplasate în zone recunoscute pentru cazurile de infracţionalitate (Tineretului, Carol, Plumbuita, Bazilescu). În instituţiile de învăţământ bucureştene, violenţa se manifestă astfel: în 47% din cazuri între elevi, 31% între elevi şi persoanele din afara şcolii, 13% între elevi şi profesori, 6% între elevi şi părinţi, 2% între profesori şi părinţi şi 1% între profesori.
Responsabilitatea pentru siguranţa elevilor este pasată ca o minge de ping-pong, între primărie şi şcoală, iar banii pentru securizarea instituţiilor vin fie de la părinţi, fie de la bugetul local. Trei de la buget, unul de la părinţi
În cele mai multe şcoli, pază există întotdeauna, însă e insuficientă, din lipsă de fonduri. „Numărul de paznici variază în funcţie de bugetul alocat de fiecare şcoală şi de numărul de intrări“, spune preşedintele BGS, Bogdan Oprea. Firma sa asigură securitatea elevilor din sectoarele 3 şi 6. Agenţii BGS au avut de-a lungul timpului şi cazuri de tentativă de răpire, persoane înarmate cu săbii, găşti care voiau să provoace scandal şi să-şi regleze conturile în incinta şcolii, participând chiar şi la stingerea incendiilor. Şcoala nr. 50 „Maica Domnului“, din sectorul 2, e păzită de patru persoane: trei angajaţi proprii şi unul de la BGS, plătit de părinţi. Directoarea Julieta Mihăilescu recunoaşte că a introdus paza în şcoală în urmă cu cinci ani, când a dat nas în nas, pe holuri, cu un boschetar care căuta toaleta. E mulţumită de angajatul BGS, pe care îl plăteşte cu 1.500 de lei pe lună, mai mult pentru „uniformă“, care impune respect. La Şcoala nr. 50, părinţii au program de intrare în şcoală şi nu o fac decât sub protecţia unei legitimaţii.
Nici la Şcoala nr. 12, sectorul 1, nu intră nimeni după cum îl taie capul. Cine intră trebuie să declare motivul vizitei şi să prezinte Cartea de Identitate. Directoarea, Mariana Sideriaş, recunoaşte însă că cei doi agenţi de pază, care lucrează în ture, nu fac faţă. „Agentul de pază stă la intrare, dar incidente se pot întâmpla şi în interiorul şcolii“, spune directorul, care-i plăteşte pe cei doi agenţi din bugetul instituţiei. Marian Vanghelie se bazează pe profesori Singurele primării din Capitală care au contracte cu firme specializate ce asigură paza sunt cele din sectoarele 3 şi 6. La sectoarele 1 şi 4 încă se lucrează la astfel de contracte. Sectorul 1 intenţionează inaugurarea unui serviciu de protecţie bazat pe monitorizarea video şi cu plarea sistemului la Poliţia Comunitară. „În primăvara acestui an e posibil să demarăm proiectul, care va fi implementat în jumătate dintre şcolile din sector, în special în zonele cu probleme“, a declarat Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al instituţiei conduse de Andrei Chiliman.
În sectorul 2, paza nu e asigurată de administraţia locală. Potrivit reprezentanţilor primăriei, regulamentul de or dine internă din unităţile de învăţământ însărcinează personalul din şcoli cu paza şi protecţia instituţiilor. Asta înseamnă fie că profesorii trebuie să aplaneze conflictele dintre derbedei, fie că directorii trebuie să delege responsabilitatea unor firme de pază, plătindu-i din banii şcolii. La sectorul 4, primarul Cristian Popescu Piedone analizează încă ofertele firmelor pentru a reintroduce paznicii în şcoli, după ce ultimul contract pentru acest serviciu a expirat la sfârşitul lui 2008.
La sectorul 5, primăria se spală pe mâini şi lasă siguranţa copiilor pe mâna dascălilor.
În sectorul 6, pentru protecţia elevilor se cheltuiesc aproximativ 4.500.000 de lei pe an. Serviciile de pază şi protecţie sunt asigurate în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de firme specializate, cu bani de la bugetul local.
CU SABIA LA CLASĂ Papurică a trecut de trei paznici Doi elevi implicaţi în conflictul de la Liceul Industrial nr. 12 din Capitală au fost exmatriculaţi, iar un altul a primit nota 6 la purtare. Potrivit elevilor, numele celui care a intrat miercuri cu sabia ninja în clasă ar fi Mihai Marin, de 19 ani, exmatriculat în urmă cu un an. „I se mai spune Papurică. E mare şmecher aici, în Giuleşti“, a spus Marius C., elev în clasa a XII-a. „Papurică i-a pus sabia la gât. Papurică e cunoscut, are probleme şi cu drogurile. L-au chemat alţi elevi după o ceartă“, a declarat un alt elev. Prima „victimă“ a accidentului a fost paznicul de la poarta liceului, Lucian Achim, amendat cu 500 de lei. El recunoaşte că regulamentul prevede identificarea persoanelor care intră în liceu, dar spune că îi e imposibil. „Nu pot să-i controlez pe toţi. Dacă ei spun că sunt elevi, îi las să intre“, s-a apărat Achim. Liceul are un contract şi cu firma de pază SPG, ai cărei oameni stau la intrarea în incinta şcolii. (Andreea Pocotilă)