Depresia sezonieră apare odată cu schimbarea anotimpului. Procesele fiziologice şi psihologice, stilul de viaţă şi ritmul circadian se modifică, iar "readaptarea" poate fi dificilă pentru per soanele hipersensibile. Vinovate pentru depresia de toamnă nu sunt doar temperaturile scăzute, cât mai ales lumina slabă, care scade nivelul serotoninei, "hormonul fericirii".

Zilele "mai scurte", perspectiva unui an până la vacanţă şi senzaţia de veşnicie întregesc tabloul autum nalo-depresiv. Situaţia se poate agrava în cazul bolnavilor psihic.

"Toamna e asociată acum cu depresia, în trecut se asocia cu belşugul şi bucuria"

"Odată cu venirea toamnei, ziua se micşorează, apar zile ploioase şi nopţi friguroase. Pentru anumite persoane, toate aceste modificări aduc schimbări ale stării de spirit. Dacă adăugăm şi faptul că începutul toamnei coincide cu încheierea vacanţei de vară, deci a unei perioade de libertate şi relaxare, putem înţelege de ce, în epoca modernă, toamna este asociată mai degrabă cu depresia decât, aşa cum se întâmpla în urmă cu 100 ani – cu bucuria, belşugul şi bogăţia", subliniază psihologul Andreea Dumitrescu.

Predispoziţia genetică şi stilul de viaţă sănătos

Simptomele depresiei de toamnă nu diferă prea mult de cele ale depresiei obişnuite: tristeţe, în special la orele dimineţii, oboseală cronică, iritabilitate, di ficultăţi de concentrare, apetit exacerbat sau scăzut, randament scăzut la muncă şi chiar gânduri suicidare, în cazurile severe. Incidenţa este uşor crescută în rândul femeilor.

Deşi medicii vorbesc despre o predispoziţie genetică spre depresie, aceasta poate fi prevenită prin administrarea suplimentelor nutritive, vitamine, minerale, oligoelemente, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu mese regulate, odihnă şi activitate fizică în aer liber.

Măriţi consumul de fructe, lactate, paste integrale

Foarte importantă este şi alimentaţia. "În această perioadă, trebuie uşor crescut consumul de carbohidraţi buni, complecşi (fructe, lactate sau batoane de cereale, paste inegrale, orez, cartofi, făinoase)", subliniază Elena Casapu, specialist în nutriţie Maggi.

Totuşi, cei care au un apetit crescut în această perioadă nu trebuie să cadă în patima dulciurilor sau a alcoolului, pentru că aceasta nu este decât o alinare pe termen scurt şi, în plus, deprimă sistemul nervos central.

Excesul de cofeină înrăutăţeşte depresia

Pentru a creşte nivelul serotoninei, alegerile optime pentru gustări sunt laptele, puiul sau curcanul, curmalele şi alunele de pădure. Deşi cofeina oferă "senzaţia de bine", excesul produce efectul invers, înrăutăţirea depresiei. Ceaiurile de sunătoare sau ginseng pot înlocui cafeaua, dacă este respectat dozajul recomandat.

Exerciţiile fizice sunt, de asemenea, o sursă de energie în sezonul rece, atât timp cât nu sunt duse la extrem. Depresia de toamnă se poate trata şi prin psihoterapie (psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie de grup sau de familie) şi fototerapie, doar în cazuri rare şi foarte grave se indică antidepresive.

PRACTIC

Opt soluţii pentru a scăpa de depresia sezonieră

1. Autoevaluează-te
Şedinţele de meditaţie te energizează.

2. Practică activităţi plăcute
Orientează-te după ceea ce îţi place, fie că este vorba despre plimbări în aer liber, şedinţe de cumpărături sau activităţi sportive.

3. Asigură-te că iluminarea în casă e optimă
Cantitatea insuficientă de lumină scade producţia de hormoni care aduc starea de bine. Expune-te mult la soare şi la lumina naturală.

4. Mergi pe jos
Rezervă o parte din pauzele de la serviciu pentru plimbări în aer liber.

5. Ai grijă la alimentaţie
Aceasta trebuie să fie bogată în fructe şi legume, peşte, cereale, minerale, responsabile de un tonus bun.

6. Hidratează-te
Deshidratarea amplifică lipsa de energie şi de elan. Sunt necesari 2 litri de lichid pe zi. Nu calcula în cei doi litri alcoolul sau băuturile carbogazoase dulci.

7. Dormi suficient
Se recomandă cel puţin opt ore de somn pe noapte şi chiar mai mult în sezonul rece. Frigul suprasolicită corpul, care "munceşte" mai mult pentru a menţine temperatura constantă.

8. Diversifică-ţi distracţiile
Atunci când apune soarele, nu înseamnă că ziua s-a sfârşit. După-amiaza şi seara, încearcă să îţi planifici activităţi care te scot din rutină.