Ultimul supravieţuitor al naufragiului vasului Titanic, britanica Elizabeth Gladys Dean, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani, a anunţat presa din arhipelag.
Millvina, aşa cum era ea cunoscută de prieteni, avea doar două luni când pachebotul la bordul căruia se afla împreună cu părinţii săi s-a scufundat, pe 14 aprilie 1912, după ce s-a lovit de un aisberg. Mama şi fratele său au supravieţuit, de asemenea, tragediei, dar tatăl său s-a numărat printre cele 1.500 de victime ale naufragiului. Potrivit AFP, doi dintre prietenii femeii au anunţat la BBC moartea sa, petrecută într-un azil din Hampshire, în sudul Angliei.
Născută pe 12 februarie 1912, Millvina Dean era cel mai tânăr pasager de la bordul vasului, con siderat atunci cel mai mo dern şi luxos din lume. După naufragiu, ea a revenit cu mem brii familiei rămaşi în viaţă în oraşul britanic Southampton. Abia la vârsta de 8 ani a aflat că a supravieţuit dezastrului de pe Titanic.
Vedetă peste noapte
Peste ani, ea avea să povestească jurnaliştilor că a devenit o figură mediatică abia după descoperirea epavei pachebotului, în 1985, când presa internaţională a început să o solicite constant pentru diferite interviuri şi documentare. În 1997, Millvina a acceptat să urce la bordul vasului Queen Elisabeth II pentru a-şi încheia simbolic voiajul întrerupt tragic în 1912.
A refuzat însă să participe la premiera filmului „Titanic”, motivând că experienţa ar fi fost prea tulburătoare pentru ea. După internarea la azilul de bătrâni, femeia a fost nevoită să vândă obiecte personale vechi, printre care şi o valiză primită după ce a ajuns în final la New York în aprilie 1912, pentru a-şi putea achita contravaloarea serviciilor medicale. Impresionaţi de povestea sa, actorii Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio, care au jucat în filmul „Titanic”, au ţinut să o sprijine financiar.