Evenimentul Zilei > Actualitate > Tismăneanu: Îmi exprim rezerva faţă de stilistica exprimării președintelui Traian Băsescu
Tismăneanu: Îmi exprim rezerva faţă de stilistica exprimării președintelui Traian Băsescu

Tismăneanu: Îmi exprim rezerva faţă de stilistica exprimării președintelui Traian Băsescu

Vladimir Tismăneanu şi-a manifestat rezerva faţă de "stilistica exprimării" preşedintelui Traian Băsescu cu privire la rolul istoric jucat de Regele Mihai. Tismăneanu a mai declarat, în intervenţia de la Radio România Acutalităţi, că pentru el rămân importante declaraţiile oficiale "ale preşedintelui Băsescu în faţa Parlamentului din decembrie 2006".

Solicitat comenteze afirmaţiile făcute miercuri seara, al B1 TV, de şeful statului, care a calificat abdicarea Regelui Mihai drept "un act de trădare a interesului naţional", Tismăneanu a subliniat faptul că "preşedintele a reiterat caracterizarea regimului Antonescu drept criminal şi a deschis o pistă de interpretare pe chestiunea responsabilităţii unui şef de stat în perioada respectivă".

"Pentru mine sunt importante opiniile oficiale ale preşedintelui Băsescu în faţa parlamentului în decembrie 2006 care, fără îndoială, rămân valabile şi la acest moment. Poziţia mea pe acest subiect este cea exprimată în raportul final al Comisiei prezidenţiale pe care am condus-o", a afirmat Vladimir Tismăneanu.

El a mai precizat că între logica academică şi cea politică există diferenţe" şi nu este în poziţia de a o judeca pe cea de-a doua.

"Observ însă că în discuţia publică pe acest subiect s-au înregistrat de acum numeroase derapaje, preşedintelui Traian Băsescu fiindu-i atribuite fraze şi atitudini care nu îi aparţin", a conchis Tismaneanu.

Potrivit raportului final al comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, "distrugerea continuităţii constituţionale a statului român prin abdicarea fortaţă a Regelui Mihai în decembrie 1947 rămâne unul din marile abuzuri ale comunismului în România".
CITIȚI ȘI:

  • Traian Băsescu: Regele Mihai a fost slugă la ruşi | VIDEO
  • Reacţia Regelui Mihai la acuzele preşedintelui Traian Băsescu