La targul de joburi "Angajatori de top", studentii si absolventii au cerut, pe langa salarii mari, dezvoltare profesionala, avansari rapide si timp liber.
Pusi la patru ace, studentii si absolventii prezenti ieri la targul de joburi „Angajatori de top” au adresat intrebari pertinente angajatorilor. Chiar daca toti erau interesati de lefuri, pe care le vor, ca si in alti ani, foarte mari, au ezitat sa intrebe: „Cu cat ma platesti?”, cum faceau la alte editii.
Ei s-au aratat foarte interesati de slujbe in domenii ca inginerie, consultanta, achizitii, resurse umane, logistica. In continuare, joburile din IT sunt foarte solicitate, precum si cele din contabilitate-finante sau din domeniul bancar. Cerere foarte mare se inregistreaza si in sectoare ca telecom si externalizarea proceselor de afaceri.
La standul Genpact, de pilda, studentii se inghesuiau sa se intereseze de oferta generoasa: 500 de locuri de munca pentru IT si management financiar.
Cele mai dorite posturi, spune Dragos Gheban, business development manager al Catalyst, sunt cele de trainee (incepator) in domeniul bancar, analist credit, programator junior si consultant in implementarea solutiilor IT.
La targ sunt scoase la concurs 2.500 de joburi, cele mai multe in cadrul multinationalelor. Posturi ravnite sunt la Automobile Bavaria, Danone, Coca-Cola HBC, Unilever, Kraft, P&G, Praktiker, Carrefour, BRD, Bancpost, Adobe, Cosmote, UPC, Genpact, Ipsos Interactive Services, Accenture, Impact, Alumil. Este vorba despre pozitii de incepator si de middle management.
A crescut calitatea candidatilor Numerosi tineri s-au interesat de programele de dezvoltare, de traininguri si de posibilitatea de a avansa. „Multi stiau exact ce post vor si cereau doar detalii specifice. Fireste, au fost si unii confuzi sau altii „total pe dinafara”„, spune reprezentanta firmei Cisco.
Si organizatorii targului, reprezentantii Catalyst Solutions, sunt de parere ca a crescut mult calitatea candidatilor. „Au inceput sa invete sa se prezinte la un interviu. Au la ei mape pline cu CV-uri si scrisori de intentie. Stiu concret ce vor, ceea ce dovedeste ca s-au informat inca inainte de deschidere de locurile de munca scoase la concurs. A trecut, se pare, vremea cand candidatii doar lasau CV-urile la standuri si plecau, fara sa-i intereseze nici macar cum se numeste firma pentru care au candidat”, spune Anca Giurca, consultant al Catalyst Solutions.
Acum, tinerii vor, pe langa salarii mari, dezvoltare profesionala, avansari rapide si timp liber.
CV-uri prost redactate
Tinerii au inceput sa invete sa se prezinte in fata unui angajator, la o discutie cu acesta, insa cu CV-urile tot au probleme. Eduard Ezeanu, consilier in cariera al CareerExperts, spune ca 80a dintre prezentarile pe care le-a citit pentru a da feed-back sunt gresit formulate. „O greseala frecventa este asaltarea angajatorului cu date inutile, de genul unde a absolvit gradinita sau scoala generala”, exemplifica Paul Olteanu, trainer al CareerExperts.
O alta greseala des intalnita, spun consilierii in cariera, este asezarea datelor de contact la inceputul CV-ului. „Primele randuri trebuie sa le folosesti pentru a incerca, prin datele oferite despre tine, sa convingi angajatorul sa te cheme la interviu. Datele de contact se pun la sfarsitul prezentarii. Si obligatoriu trebuie sa fie trecut obiectivul profesional”, explica Paul Olteanu.
Momiti cu ciocolata
Multe companii angajatoare, in incercarea de a se defini, au oferit participantilor la targ propriile produse. Asa se face ca standurile celor de la Unilever, L’oreal si Kraft erau in permanenta aglomerate.
„Nu ma interesa neaparat jobul de la Kraft, insa m-am prefacut, pentru ca am vazut ca se da ceva gratuit. Si-mi plac dulciurile”, spune Ioana, muscand ferm din ciocolata. Ea a plecat de la targ si cu sampon, sapun si crema pentru fata de la Unilever si L’Oreal.
LEFURI MARI „Vreau un salariu de 800 de euro”
Tinerii veniti ieri la targul de la Sala Palatului au pretentii financiare uriase. Desi nu stiu mare lucru, ei vor salarii de sute de euro. Doar, spun ei, „n-am invatat degeaba!”. Pe de alta parte, reprezentantii firmelor spun ca aceste cereri pot fi onorate, insa doar in masura in care candidatii arata ca le si merita.
„Doar n-am invatat degeaba!”
Stefan A. are 24 de ani si a absolvit anul trecut Politehnica. Este inginer electronist si vrea „o slujba buna”. Ce inseamna asta? „O leafa mare! Cred ca am invatat destul pentru a lua 800 de euro, in mana. Politehnica este grea si, fata de alte universitati, aici chiar trebuie sa mergi la scoala!”, justifica el pretentia salariala. Tanarul absolvent se bazeaza si pe experienta acumulata, spune el, in timpul practicii scolare.
Nu toti aspirantii la un job au pretentii financiare ca Stefan. Unii vor doar sa castige suficient de mult cat sa-si acopere chiria. „Daca dau 300 de euro lunar pe chirie, nu ai cum sa iti doresti o leafa mai mica de 400 de euro”, justifica Adelina Sandu, absolventa de Constructii.
Angajatorii spun ca ofera pachete salariale „atractive”, „competitive”, „la nivelul pietei”. Cert este ca un incepator, dar cu ceva experienta acumulata (doi-trei ani, nu practica in timpul facultatii!) poate castiga usor 400 de euro.
Daca este competent si are rezultate vizibile, ajunge si la 1.000 de euro sau chiar mai mult, in functie de domeniul de activitate. De exemplu, in domeniul bancar, un ofiter de credite pentru persoane juridice, cu o experienta de 3 ani, poate lua 2.300 de lei.