Fondatorul WikiLeaks a fost supravegheat 24 de ore din 24, în ambasada Ecuadorului din Londra, toate mișcările, discuțiile și chiar stările sale emoționale fi ind raportate în detaliu de o companie de securitate. Multe dintre detaliile monitorizate nu aveau nici o legătură cu protejarea ambasadei.

 

Cotidianul spaniol El Pais a avut acces la documente și materiale audio și video care demonstrează că o companie privată de securitate, numită Undercover Global S.L., însărcinată cu protejarea ambasadei Ecuadorului de la Londra, între 2012 și 2018, a dat instrucțiuni angajaților săi să adune toate informațiile despre Assange, în special cele despre avocații și colaboratorii săi.

Camerele video și microfoanele, au înregistrat numai între decembrie 2017 și martie 2018 zeci de întâlniri între fondatorul WikiLeaks și avocații săi, la care au fost discutate strategiile de apărare juridică.

Performantul echipament de supraveghere a surprins și mai multe planuri schițate de colaboratorii lui Assange pentru o evadare din ambasadă. Deghizat, el urma să fie dus în Cuba sau Rusia. Planurile nu au fost puse în aplicare pentru că Assange a considerat că aceasta ar însemna o „înfrângere” a sa.

Vigilența UC Global față de „Musafir” (numele de cod al lui Assange în notele companiei de securitate) s-a intensificat atunci când Lenin Moreno a devenit noul președinte al Ecuadorului, în mai 2017. Moreno este cel care l-a predat pe fondatorul WikiLeaks autorităților britanice în aprilie 2019. Predecesorul lui Moreno, Rafael Correa, îi acordase azil lui Assange în august 2012, permițându-i să stea în ambasada de la Londra.

Angajații UC Global aveau misiunea zilnică să monitorizeze orice mișcare a „Musafirului, să-i înregistreze conversațiile și să noteze stările acestuia.

„Dorința societății de a descoperi cele mai intime secrete ale țintei a determinat echipa (de supraveghere) să procedeze la un examen secret al scrisului de mână (al lui Assange), care s-a concretizat într-un raport de șase pagini”, scrie El Pais. „Angajații companiei au prelevat chiar un eșantion din materialele fecale de pe scutecul unul bebeluș pentru a verifica dacă Assange este părintele copilului. Această muncă de culegere de informații nu avea nici o legătură cu sarcina de protecție”, subliniază ziarul spaniol.

 

„Pamela Anderson. Fac schimb de informații prin bilețele”

Undercover Global este o companie spaniolă cu sediul în Puerto Real din provincia Cadiz. Echipa de supraveghere redacta zilnic rapoarte confidențiale, pe care le trimitea șefului firmei, David Morales, fost ofițer care se ocupa cu antrenarea comandourilor Infanteriei Marine spaniole. Ce surprinde la aceste rapoarte este cât de amănunțite sunt.

„Mare exaltare și nervozitate a musafirului după ce a primit vești despre comutarea pedepsei pentru Manning (acuzat că a dat informații secrete WikiLeaks)”, arată raportul din 17 ianuarie 2017. „Julian oferă multe informații. Musafirul continuă să scrie în agendă. În cameră se simte tensiunea.

Musafirul își ține mereu acoperită agenda cu mâinile. Stella (Morris – colaboratoare și parteneră a lui Assange) aruncă o privire la ușă, temându-se că ar putea asculta cineva”, scrie raportul despre vizita făcută de Walaman Adan Robert lui Assange pe 12 ianuarie 2017.

Un alt raport, datat 21 ianuarie 2017, notează: „3.30 p.m – 6.28 p.m. Pamela Anderson. Fac schimb de informații prin bilețele. Fac poze în camera de întâlnire. Dispozitivul de distorsionare a vocii este activat tot timpul.”

Pe 5 februarie 2017, raportul spune: „Aproximativ de la 9 p.m.: atât Musafirul cât și Stella mută lucruri din dormitor (haine, saltea, valize) în camera de la intrare. Este 11.35 p.m. și tot nu au terminat.”

Dacă angajații firmei de securitate erau obsedați să surprindă toate detaliile vieții lui Assange, acesta era și el la fel de obsedat pentru a evita să fie spionat. La toate discuțiile cu avocații și vizitatorii el pornea dispozitivul de distorsionare a vocilor, ascuns într-o lampă. Aceasta nu împiedica însă performantul echipament de înregistrare audio să surprindă fiecare conversație. Unele înregistrări video îl arată pe Assange scriind și acoperindu-și foaia cu un dosar. Alte întâlniri ale lui Assange au avut loc în toaleta femeilor, considerată sigură de șeful WikiLeaks. Nu era.

Marfă pentru șantaj

Patronul UC Global, David Morales, a refuzat să spună dacă firma sa l-a spionat pe Assange. „Toate informațiile sunt confidențiale și aparțin guvernului Ecuadorului. Noi doar ne-am făcut treaba”, a declarat el pentru El Pais. Și a adăugat: „Avem regulile noastre etice și morale. Nici una nu a fost încălcată.”

După ce administrația lui Lenin Moreno a anulat contractul cu UC Global, a angajat în locul acesteia o companie ecudadoriană, Promsecurity. Camerele și microfoanele au continuat să înregistreze toate mișcările lui Assange. Aceste înregistrări au fost folosite recent într-o tentativă de șantajare a șefului WikiLeaks de către mai mulți indivizi din orașul spaniol Alicante. Doi dintre suspecți au fost arestați.