Tiganul Aurel a murit ca sa salveze un copil roman

Tiganul Aurel a murit ca sa salveze un copil roman

Aurel Zamfir a scos dintr-un canal de irigatii un pusti de 11 ani.

Un tanar din Dabuleni, judetul Dolj, si-a gasit sfarsitul intr-un canal de irigatii in timp ce salva viata unui pustan de 11 ani, care era gata-gata sa se inece.

In urma lui Aurel Zamfir (25 de ani) au ramas un copil de un an si jumatate si o familiei sfasiata de durere. Insa, in memoria localnicilor, Aurel va fi „tiganul care a salvat un copil de romani” cu pretul vietii lui.

„El nu s-a mai putut salva”

Ne puteți urmări și pe Google News

Duminica dupa-amiaza, tanarul se intorcea de pe camp, „de la bostan”. „Eram cu el in caruta cand am auzit glas de copil. A intors imediat caruta si s-a indreptat catre locul de unde se auzeau tipetele”, povesteste bunica salvatorului.

Ajuns langa canalul de irigatii, Aurel a vazut cum apa era gata sa inghita un copil. A incercat sa-l agate pe micut cu furca, dar nu a reusit.

„Si-a scos hainele si s-a aruncat in apa. A nimerit tocmai in vartejul ala mare, dar pe copil a reusit sa-l arunce catre mal. El nu s-a mai putut salva”, spune batrana.

Cateva femei au anuntat politia. Au venit si pompierii imediat si l-au cautat ore in sir. In zadar! Ieri-dimineata, trupul salvatorului a fost scos la suprafata.

La casa unde locuise Aurel, durerea pricinuita de moartea acestuia e greu de descris. Asteptand cu sicriul pe masa, mama lui Aurel, Tita, de-abia putea sa mai vorbeasca.

„Si-a dat viata lui ca sa scape un copil. Nici nu a stat sa se gandeasca un moment ca e tata, ca are un pui mic acasa, care nu o sa-l mai vada de acum inainte”, jelea stins femeia, sprijinindu-se pe sicriu. Rudele priveau inmarmurite parca la cutia din lemn si tot nu le venea sa creada tragedia abatuta asupra familiei.

„Nu e locul lui aicea, el trebuia sa ramana langa sotia si copilul lui, era mare nevoie de ajutorul lui in gospodarie. De ce nu s-a intamplat sa scape si el, ca rau nu a facut la nimeni, bine facea cat putea. Muncea ca un robot sa-i faca si copilului lui un viitor. Acuma a salvat o viata de om, dar a dat-o pe a lui”, mai ingana, printre lacrimi, mama acestuia. 

„Se duce direct in Rai”

Pe strada Ana Ipatescu, toti localnicii nu vorbesc decat despre isprava lui Aurel. „E lucru mare, domnule, sa-ti dai viata pentru altcineva, nu stiu cata lume e in stare sa faca asa ceva. Copilul asta se duce direct in Rai, v-o spui io, ca daca salvezi o viata de om e mare lucru pe pamantul asta. Ganditi-va ca Aurel, tigan, a salvat un copil de romani”, rezuma gestul lui Aurel un batran de pe strada.

Marturia  lui Alexandru

„Nenea Aurel m-a salvat de la moarte”

Alexandru Florinel Sisoie, baiatul de 11 ani salvat de Aurel Zamfir, era, ieri, marcat de cele intamplate. Povesteste sacadat: „Eram la baie cu alt copil. Am sarit in apa si m-a prins vartejul. Dupa asta nu am mai stiut nimic. Am simtit doar doua maini care ma aruncau catre mal. Apoi am auzit ca m-a salvat nenea Aurel de la moarte”, spune baiatul.

Florinel locuieste impreuna cu mama lui intr-o casa de la marginea localitatii, la iesirea catre Caracal. Vecinii spun ca baiatul provine dintr-o familie dezorganizata si ca e mai tot timpul lasat „de capul lui”.

Mama copilului, Alina Netcu, e bucuroasa ca are baiatul viu si e indurerata ca, pentru asta, a murit un om: „Mi-e greu sa ma gandesc la faptul ca un om si-a pierdut viata pentru a-l salva pe copilul meu si ma voi ruga toata viata pentru sufletul lui si pentru familia sa”, ne-a spus femeia.

Gestul tanarului de etnie rroma l-a impresionat si pe primarul Nicolae Dragoi, care spune ca ii va acorda salvatorului diploma de cetatean de onoare. „Stiu ca este doar un gest simbolic, dar fapta sa e una demna de povestit din om in om. O sa ajutam familia indoliata cu tot ce ne va sta in putinta”, ne-a declarat primarul.

Victime

Multi romani inecati Tot victime ale caldurii se pot numi si zecile de romani care s-au inecat incercand sa se racoreasca in apele raurilor.

HUNEDOARA. In weekendul trecut, patru persoane, intre care doi copii de 12 ani, s-au inecat in raurile Mures si Strei.

OLT. Moartea unui copil si a unui pescar au ridicat la sase numarul celor care si-au pierdut viata in raul Olt de la inceputul lunii iunie.

TIMISOARA. O fetita de 14 ani s-a inecat in Bega in acelasi loc in care fratele sau murise cu o zi inainte. (Florin Baltaretu)