The Independent, vândut pe o liră

The Independent, vândut pe o liră

Oligarhul rus Aleksandr Lebedev îşi consolidează poziţia în presa britanică. După ce în 2009 a cumpărat ziarul londonez "The Evening Standard", Lebedev a preluat "The Independent" şi ediţia sa de duminică, contra sumei simbolice de o liră sterlină.

Reprezentanţii Independent news and media (INM), foştii patroni, au precizat că tranzacţia urmează să se finalizeze cel târziu în luna mai, anunţă France Presse.

Mai mult, INM va plăti noului proprietar 9,25 milioane de lire sterline (10.33 milioane euro) în următoarele zece luni. În schimb, compania media controlată de Lebedev îşi va asuma responsabilitatea datoriilor viitoare.

"Sunt adeptul jurnalismului de investigaţie, al transparenţie şi al luptei împotriva corupţiei", a declarat Lebedev, după anunţul oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul agent KGB s-a arătat dornic să investească în publicaţia britanică încă din aprilie anul trecut. Discuţiile dintre cele două părţi au fost întrerupte în vară, dar reluate în decembrie, când INM a anunţat că poartă negocieri exclusive cu omul de afaceri rus.

"The Independent", ziar lansat în 1986, s-a confruntat cu pierderi constante de tiraj şi de venituri . Spre exemplu, în luna februarie a avut un tiraj de doar 183.547 de exemplare.

Lebedev mai deţine, în parteneriat cu fostul preşedinte rus Mihail Gorbaciov, 49% din ziarul de opoziţie "Novaia Gazeta", unde a scris cunoscuta jurnalistă Anna Politkovskaia, ucisă în 2006.