"Închideţi ochii, respiraţi, suntem liberi, putem fi deschişi." Acestea sunt primele cuvinte transmise de The Cranberries, prin melodia de deschidere ("Analyze"), celor aproximativ 8.000 de oameni prezenţi marţi seara la concertul de la Zone Arena.

Un recital plin de energie, pe de-o parte, sensibil şi emoţionant pe de alta, care a cuprins aproape toate piesele care i-au adus trupei celebritatea: "Animal Instinct", "Linger", "Just my imagination", "Dreaming my dreams", "Salvation", "Zombie" etc.

Confesiuni despre insomnie

Concertul a început la ora 21.00, când publicul a salutat entuziasmat prezenţa pentru prima dată în România a trupei The Cranberries.

Îmbrăcată într-o ţinută gotică şi cu un colier negru la baza gâtului, solista Dolores O’Riordan a fost o prezenţă energică, ce a impresionat prin vocea impecabilă şi căldura cu care a vorbit publicului. "Noaptea e încă tânără", au fost printre primele cuvinte adresate românilor.
De-a lungul concertului, solista i-a făcut complimente unei fetiţe blonde din public şi i-a felicitat tatăl, a vorbit despre perioadele ei de insomnie care au generat piesa "Switch off the moment" şi a promis ca va reveni anul viitor în România.

8.000 de oameni "zombie"

Spectacolul în sine a fost decent şi elegant, lipsit de jocuri de lumini care să-ţi fure privirea ori de picanterii şi gesturi măreţe.

Publicul a cântat alături de formaţie de la prima la ultima piesă, însă mulţimea a explodat la primele acorduri "Zombie".

La fel s-a întâmplat la "Animal Instinct" şi "Just my imagination", unde publicul a devenit solist principal, iar artista acompania.

Teoretic, recitalul s-a încheiat cu Zombie, practic însă, trupa a revenit pe scenă la cererea publicului pentru un bis preţ de alte patru melodii: "Put me down", "Still can’t", "Promises" şi "Dreams".

"Ne vedem la anul. Sunteţi o reală inspiraţie!" le-a spus solista fanilor. Înainte de finalul concertului, ea i-a dăruit fetiţei blonde colierul pe care îl purta la gât.

"No need to argue": poate anul viitor

Lumea a ieşit de la concert mulţumită, fredonând versuri din "Dreams", ultima piesă din concert. "I know I’ve felt like this before/But now I’m feeling it even more/Because it came from you" (Ştiu că am mai simţit aşa înainte/Dar acum simt mai mult/Pentru că vine din partea ta). Alţii, fani înfocaţi, cântau "No need to argue", un hit care nu a fost inclus în recital.

"Poate la anul", spunea resemnată o fată. "A fost, de departe cel mai bun concert al anului", se entuziasma o fană Cranberries care nu a ratat vara aceasta niciunul dintre marile concerte ce au avut loc în Capitală.

REVENIRE

Turneul care a reunit formaţia

Concertul susţinut de The Cranberries marţi seara la Bucureşti face parte din turneul de reunire al formaţiei, început anul trecut după o perioadă de şase ani în care fiecare membru al trupei a avut o carieră individuală.

Spre deosebire de alţi artişti care au concertat în România, cei de la The Cranberries nu au avut pretenţii foarte mari de la organizatori.

Solista a dorit ca în cabina ei să existe fructe, flori, lapte, miere, ghimbir şi ceaiuri de fructe. De asemenea, a solicitat farfurii şi tacâmuri din alte materiale decât plastic sau hârtie.

În Europa, următoarele concerte ale formaţiei vor avea loc în Turcia, Spania, Franţa şi Belgia, urmând ca, spre finalul anului, The Cranberries să cânte în ţări din America Latină. Formaţia este alcătuită din patru membri: Dolores O’Riordan (voce), Noel Hogan (chitară), Mike Hogan (bass) şi Fergal Lawler (tobe).

Trupa s-a înfiinţat în 1989, sub numele The Cranberry Saw Us.

Primul album, care le-a adus şi faima în întreaga lume, se numeşte "Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?".
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0iJ_2cHl8S8&amp;hl=en_US&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/0iJ_2cHl8S8&amp;hl=en_US&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>