Ultimul an de mandat prezidenţial, o lungă listă de probleme nerezolvate.
Preşedintele american, George W. Bush, va susţine în această seară ceea ce va constitui probabil ultimul său discurs privind starea naţiunii, relatează AFP. La ora locală 21.00 (marţi, 4.00, ora României) Bush va rosti un discurs privind starea naţiunii, cu intenţia de a-i convinge pe compatrioţii săi că trebuie să conteze în continuare pe el, în timp ce majoritatea îl consideră depăşit şi îi reproşează că se ocupă mai degrabă de a-şi desemna un succesor, pe fondul campaniei prezidenţiale.
Într-un discurs consacrat în mare parte problemelor economice, Bush va trebui să mizeze pe planul de relansare a economiei, care a prilejuit un acord politic rar zilele trecute, în condiţiile în care economia americană este ameninţ ată de recesiune.
El va evoca şi şansele ca israelienii şi palestinienii să ajungă la un acord de pace înainte de încheierea mandatului său, punând capăt unui conflict care durează 60 de ani. Liderul de la Casa Albă ar urma să menţioneze, de asemenea, importanţa misiunii contestate din Irak şi a unui acord de parteneriat pe care îl va aproba în lunile următoare cu guvernul irakian, condus de premierul Nuri al-Maliki.
Sarcini dificile pentru succesor
Americanii, începând cu candidaţ ii la alegerile prezidenţiale care vor moşteni dosarul, vor să ştie dacă ameliorarea securităţii va permite retragerea a peste 30.000 de soldaţi din Irak, prevăzută să aibă loc până în luna iulie. Aceasta va depinde de realizări, răspunde administraţia, reiterând că americanii se află în Irak „pe termen lung“. Bush intenţionează să încheie până în vară un acord de parteneriat pe termen lung, care să normalizeze relaţiile între cele două state.
În ce priveşte Afganistanul, SUA şi NATO se confruntă cu o ofensivă sângeroasă a insurgenţ ilor în linia întâi a frontului „războiului mondial“ declarat de Bush terorismului, în timp ce liderul reţelei al-Qaida, Osama bin Laden, se află încă în libertate.
Situaţia din Iran este o altă preocupare majoră a lui Bush. Chiar dacă a acceptat să se alăture eforturilor europenilor, el încearcă să impună un al treilea set de sancţiuni, însă nu a reuşit să obţină din partea Teheranului abandonarea programului nuclear iranian. Bush nu-şi ascunde speranţa de a înregistra un succes considerabil în vederea denuclearizării Coreei de Nord înainte de sfârşitul mandatului său. Procesul, care a înregistrat progrese importante în 2007, bate pasul pe loc de câteva săptămâni. SUBIECTE FIERBINŢI
Încălzirea globală şi imaginea SUA
Partenerii strategici ai SUA au apreciat evoluţia lui Bush în 2007, în special recunoaşterea faptului că încălzirea globală este una dintre marile provocări contemporane şi angajarea Americii în găsirea unei soluţii internaţionale. Dar numeroşi analişti se tem că eforturile americanilor nu se situează la nivelul celor ale ONU. În ce priveşte imaginea SUA, după divizarea puternică a opiniilor privind războiul din Irak, Bush a părut tot mai conciliant în cooperarea cu comunitatea internaţională. Dar, potrivit democraţilor, una dintre marile probleme ale viitorului preşedinte va fi restaurarea prestigiului Statelor Unite.