Evenimentul Zilei > Actualitate > Ţepeş a fost cel mai bun săritor în apele Dâmboviţei
Ţepeş a fost cel mai bun săritor în apele Dâmboviţei

Ţepeş a fost cel mai bun săritor în apele Dâmboviţei

Echipajul unui sicriu zburător, avându-l pe Ţepeş drept mascotă, a câştigat ieri cea de-a treia ediţie a competiţiei de zbor cu aparate trăsnite Red Bull Flugtag.

Miss Piggy, alături de alţi colegi din Muppets, întreaga familie Flintstone, viemişoriidintr- unmărsauînfricoşătorul Dracula au zburat, pe rând peste Dâmboviţa, ieri după-amiază, disputându-şi unul dintre cele mai tentante dintre trofeele de sezon: Red Bull Flugtag.

Într-un Bucureşti în care protestele bat la uşă, s-au găsit câteva zile şi pentru distracţie: puhoi de lume s-a strâns, încă de sâmbătă, la concertele organizate cu prilejul sărbătoririi a 551 de ani de existenţă a Capitalei, iar petrecerea a continuat, ieri, dublată de concursul de zbor pe aparate trăsnite, care a prins foarte bine la români încă de la ediţiile precedente.

34 de echipe de zburători, peste Dâmboviţa

Flugtag, adică "ziua zborului" în limba germană, este o competiţie cu o tradiţie de 20 de ani. Prima dată a fost organizată în Austria, unde tinerii se distrau sărind în gol călare pe aparate fantasmagorice. Bucureştiul a luat cunoştinţă cu Flugtag abia în 2005, iniţial l-a privit ca pe un mod bizar, dar interesant de distracţie, iar asta a fost de ajuns pentru ca Red Bull, promotorul competiţiei, să repete concursul în 2007.

Ieri, la cea de-a treia ediţie a Flugtag România, aproximativ 10.000 de bucureşteni s-au strâns pe malurile îndiguite şi pe podul de peste Dâmboviţa din zona Unirii. Evenimentul începuse de ceva vreme pe Facebook, unde lumea cerea curioasă detalii, până la cele mai pragmatice: "La concurs se dă Red Bull gratis?". Nu s-a dat Red Bull gratis, dar acesta s-a vândut în acelaşi ritm ca şi berea.

O rampă imensă, ridicată la vreo 10 metri deasupra apelor Dâmboviţei, a fost aerodromul folosit de cele 34 de echipe de zburători. Înainte ca spectacolul să înceapă, lumea a vizitat "hangarul" în care stăteau aliniate maşinăriile. Curioşii au admirat aparatele de zbor şi au trecut cu uşurinţă peste glumele aproape condamnabile ale lui Dani Oţil, însoţit pe scenă de colegul matinal Răzvan, ultimul destul de inspirat în interacţiunea cu publicul.

"Mortul care zboară", păstrat de organizatori

"Aeronautica n-a fost nici industrie, nici ştiinţă, a fost un miracol", spunea Igor Sikorsky, inginerul american de origine rusă care a produs primul elicopter performant. Ei bine, de un miracol aveau nevoie şi concurenţii de ieri, ale căror aparate aveau şanse de zbor cât un porc îngrăşat pentru sacrificare. La hangar, dacii verzi, vopsiţi din cap până-n picioare, îşi lustruiau dacmobilul.

Nu departe de ei, stătea o echipă a oamenilor din epoca de piatră, cu Fred Flinstone căpitan. Când a urcat prima echipă pe rampă, digurile se umpluseră deja de oameni. Au sărit "bebeluşi" în scutece, bucătari şi ale lor sarmale, aviatori suiţi într-o betonieră. Dacii verzi n-au avut însă parte de miracolul la care sperau: aparatul lor a rămas pe rampă, iar pilotul a plonjat de unul singur.

Câştigătorii de la Tepeş Airlines, care au primit punctaj maxim, au plutit peste Dâmboviţa vreo 10-15 metri. Aparatul lor, un sicriu ataşat unui deltaplan, a impresionat şi prin aterizarea lină, de parcă pilotul Bogdan Dochia a fost instruit într-o academie de profil. Acesta şi-a conceput avionul ca un arhitect, el fiind student al unei facultăţi de profil. "Mortul care zboară", aşa cum îl descrie Bogdan, va rămâne acum la organizatori, care ţin toate aceste aparate magnifice la păstrare.

O tânără care a efectuat primul ”zbor” la Red Bull Flugtag s-a lovit la spate şi a fost transportată de urgenţă la spital.

"În viaţa nu ai nevoie decât de ignoranţă şi încredere, după asta succesul e garanta",
FLING FLONG, Echipa are a concurat cu un aparat care ignoră zborul – o masă de ping-pong


ZBURĂTĂCIŢII. Cotcodăcitul nu l-a ajutat pe pilot să-şi facă aparatul să zboare şi să primească punctajul maxim


DACII VERZI. Pilotul echipajului a ratat lansarea, plonjând în apa rece a râului Dâmboviţa


SPECTATORI. Unii, mai isteţi, s-au rupt din masa spectatorilor şi s-au căţărat pe blocuri, iar picioarele le atârnau la vreo 50 de metri de pământ

FOTOGRAFII: ADRIAN SCUTARIU

CITIŢI ŞI:

Sicriul de la "Ţepeş Airlines" survolează Dâmboviţa

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: