Evenimentul Zilei > Actualitate > Ţepar antologic: de 9 ani cară oameni la muncă „afară” şi îi părăseşte lângă graniţă
Ţepar antologic: de 9 ani cară oameni la muncă „afară” şi îi părăseşte lângă graniţă

Ţepar antologic: de 9 ani cară oameni la muncă „afară” şi îi părăseşte lângă graniţă

Milan Jurj, din Caraş Severin, are o schemă infailibilă: formează grupuri de oameni care vor să muncească în străinătate, le ia bani de transport şi îi abandonează pe drum. După sute de oameni înşelaţi, în sfârşit au reuşit să-l prindă

Timp de nouă ani a încasat bani de la diverse persoane care voiau să lucreze în străinătate, însă nu le-a mai dus niciodată acolo. După mai multe înşelăciuni, s-a ales cu o plângere penală, însă a reuşit să se ascundă până acum, la Timişoara. Este vorba de un bărbat din Caraş Severin, căutat în toată ţara, şi care a făcut zeci de mii de euro păcălind oameni de bună-credinţă.
Mergea în satele sărace şi promitea locuri de muncă în Anglia

Milan Jurj, din Berzovia, Caraş Severin, care a înşelat ani de zile la rând, sute de persoane, promiţându-le locuri de muncă în străinătate, şi care era dat în urmărire generală după ce a fugit cu banii acestora, a fost prins, joi, la Timişoara.
Bărbatul îşi pusese la punct o adevărată strategie pentru a face bani fără să muncească, şi a reuşit să trăiască de pe urma înşelăciunilor mulţi ani, fără ca poliţia să îi poată da de urmă. Spunea că e timişorean, se deplasa în zonele sărace din vestul ţării, tatona persoanele fără locuri de muncă, întreţinători de familii rămaşi în şomaj, şi le promitea de lucru în Anglia, la fermele de porci. Ceea ce trebuiau să îi plătească era numai transportul, 150-200 de euro de persoană, o sumă „decentă” pe care oamenii o achitau imediat. În loc să îi treacă Marea Mânecii, însă, Jurj îi abandona prin oraşele din Banat. Mulţi dintre cei înşelaţi nici măcar nu au depus declaraţie la poliţie.
A umflat 5.120 de euro şi a dispărut
Cărăşeanul de 44 de ani a fost reţinut joi dimineaţă în cartierul timişorean Freidorf, unde se ascundea de autorităţile din judeţul său. Pe numele lui fusese emis, de către Judecătoria Caransebeş, la începutul anului, un mandat de arestare preventivă, şi fusese dat în urmărire din februarie.

„Bărbatul a indus şi menţinut în eroare un număr de 32 de persoane  din diferite localităţi din judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Arad cărora le-a promis locuri de muncă in Anglia. De la fiecare dintre aceste persoane a încasat câte 160 de euro reprezentând contravaloarea transportului până la destinaţie, ulterior însă oamenii au fost abandonaţi pe raza localităţii Caransebeş, iar bărbatul a dispărut cu banii lor, 5.120 de euro”, a declarat Mădălina Mezdrea, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş. 

Potrivit magistratului Thea Zîncă de la Judecătoria Caransebeş, Jurj a acţionat încă din 2002: ” Inculpatul a mai fost condamnat, în perioada 2002-2008, pentru acest gen de infracţiuni. El le promitea persoanelor vătămate locuri de muncă în Anglia, la o fermă de creştere a porcinelor”.
Îi urca în microbuze şi se făcea nevăzut
În urmă cu un an, Milan Jurj a păcălit mai mulţi hunedoreni. El a format un grup de 13 persoane din oraşul Uricani, bărbaţi rămaşi şomeri. De la ei a încasat câte 170 de euro de persoană pentru a-i transporta în Anglia la muncă, însă i-a abandonat în centrul Aradului, în noiembrie 2010. Sub pretextul că are treabă câteva minute, Jurj, care şofa microbuzul cu care se deplasa grupul, i-a dat jos pe cei 13 pasageri şi a dispărut. Oamenii s-au dus direct la Poliţie unde au făcut plângere pe numele şoferului.

O lună mai devreme, a mai înşelat 30 de persoane care s-au trezit în mijlocul drumului, cu banii luaţi, 200 de euro de căciulă. Arădeni din Dezna, Seleuş, Buhani dar şi câţiva braşoveni şi craioveni au muşcat momeala cărăşeanului care le-a promis că vor lucra la un complex de îngrăşare a porcilor, în Anglia, în schimbul a 1.200 lire sterline pe lună.
Plecarea era stabilită pentru 29 octombrie. Cei 30 de viitori porcari au ajuns, cu nişte microbuse până la  Chişineu Criş, unde ar fi trebuit să apară un autocar cu destinaţia Anglia. La miezul nopţii au fost îmbarcaţi în aceleaşi microbuze (cinci la număr) şi transportaţi în judeţul Bihor, la Mădăras, unde Jurj a încasat banii de transport de la fiecare cetăţean, apoi a urcat într-unul din microbuze şi a plecat să aducă autocarul de Anglia, dar nu s-a mai întors.
 Jurj te plimba prin ţară şi te abandona înainte de graniţă
Pentru înşelăciune, Jurj a mai fost dat în urmărire generală încă din 2008, poza acestuia figurând pe portalul Poliţiei Caraş Severin, după ce, cu doi ani mai devreme, în 2006, a înşelat un grup de 24 de reşiţeni, pe care urma, potrivit declaraţiilor acestora, să îi ducă la muncă în Italia.
De la fiecare a încasat câte 150 de auro, iar după câteva ore de mers, i-a dat jos din miocrobuz în centrul Aradului. În timpul anchetei, la momentul respectiv, poliţiştii au stabilit că, şi în luna februarie, Jurj, împreună cu un acolit, a mai „transportat” un grup de 21 de persoane din Hunedoara, cărora le-a promis acelaşi lucru, încasându-le suma de 150 de euro de persoană şi apoi abandonându-i.

Pe numele celor doi bărbaţi au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru infracţiunea de înşelăciune, însă acestea nu s-au finalizat, drept dovadă că Milan Jurj, deşi dat în urmărire, a mai reuşit să înşele alţi oameni.  

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: