Temperatura globală, reglată la reuniunea G8

Temperatura globală, reglată la reuniunea G8

Statele industrializate, alături de principalele ţări emergente, s-au angajat ferm să limiteze efectele încălzirii climei.

Principalele economii ale lumii, responsabile de 80 la sută dintre emisiile de gaze cu efect de seră, au decis ieri, la o reuniune desfăşurată în marja summitului G8, că temperatura medie globală nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2 grade valorile înregistrate în perioada preindustrială, adică la sfârşitul secolului al XVIII-lea.   Cele 16 ţări membre ale Forumului Economiilor Majore, care regrupează statele industrializate din G8 - SUA, Rusia, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia - şi principalele naţiuni emergente (G5) - Brazilia, China, India, Mexic şi Africa de Sud, alături de Australia, Coreea de Sud şi Indonezia, s-au angajat astfel să identifice un „obiectiv comun privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050”. Angajamentul se regăseşte în proiectul de declaraţie finală a reuniunii organizate în oraşul italian L’Aquilla, informează AFP. Obiectiv prea ambiţios

Pentru a nu depăşi însă limita de temperatură stabilită, emisiile de carbon trebuie reduse, la nivelul statelor industrializate, cu 80 la sută până la jumătatea secolului, în raport cu anul 1990, un plafon care a suscitat ne mulţumirea unora dintre participanţii la reuniune. Luiz Alberto Figuereido Machado, reprezentantul Braziliei la ne go cie ri le privind încălzirea globală, a avertizat însă că aceste obiective „nu sunt credibile” fără unul intermediar stabilit pentru anul 2020.

„Nu putem accepta acest obiectiv pentru 2050 decât în cadrul unui angajament solid pe termen mediu, avem nevoie de obiective ferme de reducere până în 2020”, a subliniat Machado. Secretarul-general ONU, Ban Kimoon, a declarat că politica mediului trasată ieri de cele 16 state industrializate şi emergente nu este suficientă.

„Acesta este un imperativ moral şi politic şi o responsabilitate istorică (...) pentru viitorul umanităţii, chiar pentru viitorul planetei Pământ”, a declarat acesta. În decembrie, la Copenhaga, un viitor acord privind combaterea încălzirii globale va fi negociat sub egida Naţiunilor Unite. În raport cu reperul temporal stabilit pentru perioada preindustrială, temperatura medie globală a crescut deja cu 0,7 la sută, avertizează experţii. Statele G8 şi G5 au convenit, de asemenea, să lupte împotriva pro tecţionismului şi să încurajeze deschiderea pieţelor, în contextul crizei economice mondiale.

Ne puteți urmări și pe Google News