Cele mai performante mobile de azi au şi dimensiuni generoase, pentru că încorporează multe funcţii.
Dacă în urmă cu câţiva ani să ai un telefon cât mai mic era ceva de mare preţ, acum dimensiunile au fost neglijate total de utilizatori în favoarea performanţelor. La sfârşitul lui 2002, Panasonic scotea celebrul minitelefon GD55, care îi făcea să roşească de ruşine pe toţi posesorii de „cărămizi“ ale vremii. Astăzi, odată cu dezvoltarea internetului pe mobil, cu conceptul de muzică în mişcare sau cu serviciile de localizare prin satelit, telefoanele mobile au devenit unelte mult mai complexe şi implicit mai mari, pentru a putea încorpora toate aceste tehnologii. Pentru performanţă e nevoie de spaţiu
Modelele de vârf de astăzi, ale majorităţii producătorilor, ar fi fost catalogate acum câţiva ani drept adevărate cărămizi. „Principalul motiv pentru care telefoanele de mari dimensiuni au reapărut în forţă este faptul că permit accesul la internet. Un ecran foarte mic - derivat din dimensiunea redusă a telefonului - nu ar permite utilizatorului o experienţă optimă de utilizare a internetului. Aparatele de mari dimensiuni mai includ o cameră video de rezoluţie mare, memorie extinsă (1GB sau mai mult) şi conectivitate la reţelele broadband ale operatorilor“, a explicat Mihnea Şerbu, Senior Product Manager Orange Romania. Minitelefoanele au devenit produse „fashion“ Totuşi, şi azi sunt game de telefoane cu dimensiuni mici. „Moda mobilelor de mici dimensiuni nu a apus, ci s-a produs o repoziţionare a acestora faţă de categoria de clienţi cărora li se adresează. Dacă anii trecuţi aceste minitelefoane erau privite ca vârful de lance al oricărei game de terminale mobile, în prezent sunt poziţionate ca telefoane „fashion“, destinate acelor persoane interesate mai mult de aspectul telefonului decât de funcţionalităţile acestuia“, a mai spus Mihnea Şerbu. Pentru liderul Nokia, dimensiunile n-au contat Cu excepţia câtorva modele ieftine, toate aparatele Nokia au dimensiunii medii spre mari şi totuşi acestea s-au bucurat de aprecierea utilizatorilor. „Nava amiral“ a companiei, modelul Nokia N95, are dimensiuni „generoase“. Cu toate acestea, mulţi văd în el azi cel mai performant telefon din lume.
PANASONIC GD55
Mic, dar sărac în funcţii
Este atât de mic încât la momentul lansării mulţi se întrebau ce vor ajunge telefoanele mobile în câţiva ani. Avea dor 65 de grame şi o lungime de 7,7 centimetri. Ecranul monocolor, iluminat cu albastru, putea fi personalizat folosind cele 20 de wallpaperuri incluse. Putea stoca în agendă 250 de contacte şi 100 de evenimente în calendar. Avea un browser de internet care folosea tehnologia vremii wap 1.2.1. Bateria ţinea 8 ore în regim de convorbire şi 250 în regim de aşteptare (stand-by). Telefonul era disponibil în trei culori: argintiu, roşu şi roz.
HTC TYTN II KAISER
Incomod, dar oferă multe Cântăreşte de trei ori mai mult ca Panasonic GD55. Include tehnologie 3G, primeşte comenzile atât prin intermediul ecranului sensibil la atingere (touchscreen), cât şi prin intermediul unei tastaturi (QWERTY). Sistemul de operare este Windows Mobile 6.0 Professional, are procesor de 400 MHz şi memorie RAM de 128MB. Memoria internă de 256MB poate fi extinsă. Are GPS, player muzical şi video, precum şi suita de programe office preinstalată. Are cameră de 3,15 MP cu funcţii foto şi video, plus una secundară destinată apelurilor video. Bateria ţine 6 ore în regim de convorbire şi 400 în regim de aşteptare.