Creveți cu usturoi

300 g creveți

2 linguri ulei măsline

4 căței usturoi

1 ardei iute

sare de mare

piper proaspăt măcinat

Pentru servit: pătrunjel verde

lămâie

pâine prăjită

Preparare: Dacă avem creveți proaspeți îi curățăm lăsând cozile intacte. Încingem uleiul de măsline într-o tigaie și adăugăm usturoiul și ardeiul iute, apoi puțină sare și piper și prăjim la foc mic până usturoiul începe să devină auriu.

Adăugăm creveții și îi prăjim în jur de 1 1/2 minute pe ambele părți, până devin opaci și de un roșu aprins.

Îi scoatem pe un platou, turnam uleiul din tigaie peste ei, presăram pătrunjel verde, stoarcem puțină lămâie și îi mâncăm cu pâine prăjită.

Risotto cu ciuperci

200 g orez special pentru risotto

1 ceapă medie

2 linguri ulei de măsline

170 g ciuperci champignon proaspete

120 ml vin sec

500-600 ml supă pui

50 g parmezan ras

30 g unt

câteva fire de pătrunjel tocat

sare

piper proaspăt măcinat

Preparare: Călim ceapă tocată mărunt în ulei de măsline. Adăugăm ciupercile, tăiate felii și le călim până se moaie. Punem apoi orezul să se prăjească până devine transparent.

Turnam vinul peste orez, apoi punem supă (fierbinte – va sta tot timpul cât gătim la foc mic, să nu se răcească) cât să acoperim orezul, următoarea porție de supă punând-o după ce a fost absorbită prima, și tot așa. Este una din condițiile preparării unui risotto bun: lichidul se absoarbe câte puțin, complet, dar nu îl lăsăm să devină uscat. Asezonăm cu sare și piper. Oprim focul, adăugăm untul și parmezanul ras, amestecăm bine până se topesc și se omogenizează compoziția.

Servim cu pătrunjel verde tocat ca atare, sau pe post de garnitură, imediat după ce îl gătim.

Tocană rapidă de vară

1 ceapă galbenă mare

1 morcov mic

1 vânătă de mărime medie

1 dovlecel mediu

1 ardei gras roșu (sau kapia)

4 roșii mari coapte și 4 linguri suc roșii (sau 400 g pulpă roșii – conservă)

1/2 linguriță oregano

3 căței usturoi

sare

piper

1 linguriță zahăr – opțional

1 linguriță oțet balsamic

ulei pentru prăjit (poate fi și ulei picant)

pătrunjel verde pentru servire

Pentru început tocăm vânata în cubulețe, o săram și o lăsăm 10-15 minute într-o sită. În acest timp călim ceapă tocată mărunt cu morcovul ras în 2 linguri ulei.

Călim apoi vânăta cu dovlecelul și ardeiul tăiate cuburi în ulei încins.

Când legumele s-au înmuiat adăugăm roșiile decojite și tăiate cuburi (eliminăm cât putem din sâmburi) și 4 linguri suc de roșii, usturoiul zdrobit, zahăr, oțet, sare, piper, oregano și lăsăm la foc mic în jur de 3 minute. Adăugăm apoi ceapă tocată cu morcov, o cană de apă și fierbem la foc mic până se evaporă lichidul.

Servim tocăniță de legume imediat, cu puțin pătrunjel verde.