Evenimentul Zilei > Actualitate > „Taxa Ponta”: 3.000 de lei pe cap de baron local al PSD
„Taxa Ponta”: 3.000 de lei pe cap de baron local al PSD

„Taxa Ponta”: 3.000 de lei pe cap de baron local al PSD

La PSD, criza financiară este tratată cu impunerea de noi cotizaţii organizaţiilor locale şi liderilor centrali, puşi să facă lunar chetă pentru supravieţuirea partidului.

Baronii locali ai PSD trebuie să verse 3.000 de lei lunar în conturile conducerii centrale. La rândul lor, liderii din Kiseleff şi-au impus o cotizaţie de 1.000 de lei lunar.

"Măsurile de austeritate" impuse de Victor Ponta vin într-o perioadă de criză financiară traversată de PSD. Cu datorii de opt milioane de euro, social-democraţii au dificultăţi în acoperirea cheltuielilor curente de funcţionare a partidului. Cele două taxe ar aduce în conturile partidului aproape 500.000 de euro într-un an.

Conform unui document intern obţinut de EVZ, Biroul Permanent al PSD a decis, în şedinţa din 31 mai, ca fiecare filială judeţeană să contribuie lunar cu 3.000 de lei "la cheltuielile necesare de la nivel central". În hotărârea semnată de preşedintele PSD, Victor Ponta, şi de secretarul general Liviu Dragnea se specifică faptul că banii trebuie trimişi până pe 15 în fiecare lună. Baronii locali au, în schimb, libertatea de a-şi achita cotizaţia "în numerar sau prin virament".

Obligaţia filialelor de a cotiza la centru a mai existat în perioada în care partidul era condus de Adrian Năstase. În mandatul Geoană, taxa a fost suspendată, însă cheltuielile partidului au fost preluate "benevol" de un grup de lideri judeţeni apropiaţi preşedintelui PSD. Printre "domnii generoşi" se aflau Liviu Dragnea, Marian Vanghelie şi Robert Negoiţă.

Taxa pe funcţie, 1.000 de lei

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, s-a declarat surprins de această taxă şi spune că atunci când conducea partidul finanţarea se făcea doar prin cotizaţiile membrilor. "Sigur, oamenii care aveau posibilităţi făceau donaţii la partid, dar nu exista obligativitatea ca fiecare lider sau organizaţii să dea o anumită sumă", a declarat Iliescu pentru EVZ.

"Taxa Ponta", cum este numită de unii dintre liderii judeţeni, a creat deja nemulţumiri în filiale. Alţi lideri de filiale se declară solidari cu măsura, motivând că "partidul trebuie întreţinut". "Membrii Biroului Permanent dau 1.000 de lei lunar la partid, iar organizaţiile, câte 3.000. Noi vom plăti. M-a obligat cineva să intru în politică? Mi-am asumat acest risc", a declarat pentru EVZ vicepreşe-dintele PSD Ioan Chelaru, şeful filialei Neamţ.

"Eu ce am avut de dat am dat. Aşa este corect. Nu unii să dea şi alţii nu. Să dea toată lumea. Partidul ăsta trebuie întreţinut. Mai ales că unii au avut şi avantaje", a declarat pentru EVZ vicepre şedin tele PSD Constantin Niţă. Despre cotizaţia de 3.000 de lei lunar, preşedintele PSD Dâmboviţa, Ion Stan, spune că "e greu de strâns". "Avem şi noi sedii şi cheltuieli de acoperit. De 15 ani de când sunt în partid nu a existat o astfel de obligativitate. Sumele strânse din cotizaţiile membrilor rămâneau la organizaţie, iar subvenţia de la bugetul de stat rămânea la centru", a declarat acesta pentru EVZ.


DOCUMENT. Circulara PSD intrată în posesia "Evenimentului zilei"