"Taxa pe fiţe" a lui Berceanu în locul pensiilor netăiate

"Taxa pe fiţe" a lui Berceanu în locul pensiilor netăiate

Impozitele pe maşinile de lux au fost dublate de guvern, iar românii cu mai multe case vor fi arşi la buzunar, pentru a acoperi găurile din bugetul de stat.

Visul ministrului transporturilor, Radu Berceanu, "să geamă toţi ăştia cu Q7" a devenit realitate. Proprietarii de maşini de lux, dar şi cei care au mai multe locuinţe vor plăti taxe mai mari. Decizia a fost luată miercuri de guvern. Altfel spus, discutata "taxă pe fâţă" şi-a găsit loc în reglementările legislative.

"La noi sunt atâtea fâţe care umblă cu Q7 şi atâţia ţopârlani bine-mersi", era argumentul cu care ministrul Berceanu încerca, acum două luni, să promoveze creşterea impozitelor pentru românii cu mai mulţi bani.

Cu cât cresc taxele

Ne puteți urmări și pe Google News

Ordonanţa de urgenţă prevede un impozit mai mare pentru toate locuinţele în afara celei unde proprietarul îşi are domiciliul, indiferent dacă sunt închiriate sau nu. Până în prezent, legea prevedea o excepţie de la taxa mărită în cazul în care apartamentul era dat în chirie cu contract înregistrat la Fisc.

Astfel, pentru prima clădire în afara celei din buletin proprietarul va achita un impozit cu 65% mai mare, faţă de 15% mai mare, cât plătea până acum. În cazul celei de-a doua locuinţe, taxa va fi cu 150% mai mare, comparativ cu 50% în prezent. Pentru a treia casă, impozitul va fi cu 300% mai mare, faţă de 75% în prezent.

Banii vor intra în conturile autorităţilor locale, şi nu în fondul solidaritatea, aşa cum era propus iniţial. Atenţie, dacă vă aflaţi în această situaţie, trebuie să achitaţi diferenţa de impozit până la sfârşitul acestui an. Dacă veţi plăti diferenţa de taxă până la 30 septembrie, veţi beneficia de o reducere, conform deciziilor consiliilor locale.

Totodată, a fost dublat impozitul pe maşini cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 cmc. Pentru motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc taxa a crescut de la 7 lei la 8 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta. Între 1.601 cmc şi 2.000 cmc impozitul a urcat de la 15 lei la 18 lei/200 cmc. La maşinile cu capacitatea cilindrică între 2.001 şi 2.600 cmc, impozitul a fost majorat de la 30 lei la 72 lei/200 cmc.

O creştere substanţială a taxei a fost decisă pentru autoturismele de lux cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv, de la 60 lei la 144 lei/200 cmc, şi la maşinile de peste 3.001 cmc, respectiv de la 120 lei la 290 lei/200 cmc. "Dublarea impozitului pentru maşinile de peste 2.000 cmc va face mai dificlă achiziţia acestora." BRENT VALMAR, vicepreşedintele APIA

CREDIT GARANTAT

Statul nu mai are bani pentru reabilitarea termică

Programul "Prima casă" se va aplica şi pentru reabilitarea termică a blocurilor. Românii îşi vor putea efectua lucrările de reabilitare prin credit bancar pe 5 ani contractat cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată. Un act normativ în acest sens a fost aprobat miercuri în şedinţa guvernului.

Propunerea a fost făcută încă din luna mai, de ministrul dezvoltării, Elena Udrea. Ministrul a afirmat atunci că actualul program de reabilitare termică a locuinţelor, prin care guvernul finanţează 50%, primăriile 30% şi asociaţiile de proprietari 20% din costuri, "nemulţumeşte pe toată lumea".