Evenimentul Zilei > Justitie > Tatăl lui Valeriu Boboc, despre achitarea vinovaţilor în dosarul morţii fiului lui: „Sunt dezamăgit, dar nu mă las”
Tatăl lui Valeriu Boboc, despre achitarea vinovaţilor în dosarul morţii fiului lui: „Sunt dezamăgit, dar nu mă las”

Tatăl lui Valeriu Boboc, despre achitarea vinovaţilor în dosarul morţii fiului lui: „Sunt dezamăgit, dar nu mă las”

Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit, în aprilie 2009, în timpul revoltelor anticomuniste de la Chişinău, spune că se aştepta ca Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, acuzaţi de neglijenţa în serviciu soldată cu moartea lui Valeriu, să fie achitaţi.

Fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, şi fostul comisar general de poliţie, Vladimir Botnari – învinuiţi de procurori de neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009, soldate cu moartea tânărului Valeriu Boboc – au fost achitaţi azi.
Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, a declarat, pentru EVZ, că se aştepta ca cei doi învinuiţi să fie scoşi nevinovaţi de justiţia din Republica Moldova: „Sunt dezamăgit, dar nu mă las. Noi de la bun început am cerut să fim parte vătămată în acest dosar, dar nu ne-au acceptat. Dacă eram socotiţi ca parte vătămată, probabil nu mai scăpau aşa uşor”.
„Am cerut despăgubiri”
Victor Boboc a mai spus că n-au luat parte la nicio înfăţişare din acest proces şi că familia n-a fost niciodată informată de mersul anchetei. Mai mult, ei l-au dat în judecată pe poliţistul Ion Preju, cel care în imaginile din stradă apare lovindu-l brutal pe Valeriu.
„Perju tot spune că e nevinovat, dar imaginile nu mint. N-au cum. Eu când l-am luat pe Valeriu de la Medicină Legală, m-am uitat să văd ce are. Pe lângă lovitura aia din frunte, avea toate coastele rupte şi corpul era numai vânătăi”, a mai spus Victor Boboc. Bărbatul a mai adăugat că lui Ion Perju îi va cere despăgubiri, odată ce în celălalt dosar n-a putut face nimic.
Expertul englez: lovitura din frunte i-a cauzat moartea
Tatăl tânărului decedat în aprilie 2009 în mijlocul protestelor îşi aduce aminte că, pe certificatul de deces al fiului lui, scria că moartea i s-a tras de la „o intoxicaţie cu toxic necunoscut”.
„M-am dus atunci la un alt serviciu de medicină legală. Acolo, rezultatul era stop cardio-respirator. Mai târziu, cu ajutorul unei asociaţii de apărare a drepturilor omului, a fost chemat Derek Paunder, un expert în medicină legală din Marea Britanie. L-au dezhumat pe Valeriu, au luat probe, apoi omul a spus: a murit din cauza unei lovituri la frunte, făcută cu un obiect metalic, probabil o armă”, a mai spus Victor Boboc. 
„Vreau dreptate pentru copilul ăsta, care nici n-a apucat să-i spună «tată»”
De când au fost pornite anchetele privind victimele revoltei de la Chişinău, Victor Boboc spune că nu mai are pace. Ca să afle, mai multe pentru liniştea lui, ce s-a întâmplat atunci, a stat de vorba cu zeci de oameni, martori toţi la evenimentele din Chişinău. Aşa a aflat că Valeriu a fost luat pe sus de poliţişti, bătut până la moarte, apoi aruncat într-un beci din arest. Din toată povestea lui revoluţionară, Victor Boboc nu-l mai are decât pe Dragoş, fiul lui Valeriu, care are acum patru ani.
„Când a murit tată-su, avea un an jumate. Vreau dreptate pentru copilul ăsta, care nici n-a apucat să-i spună «tată». Stă cu noi în apartament, şi el şi mamă-sa. Şi-or să stea toate zilele lor”, a mai spus, pentru EVZ, Victor Boboc.
CITIŢI ŞI:

  • Şoc la Chişinău: Nimeni nu face puşcărie pentru uciderea lui Valeriu Boboc
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News