Evenimentul ZileiMondenDrama prin care trece Cabral. Tatăl său este în arest de șase luni. Mai multe organizații cer eliberarea bătrânului

Drama prin care trece Cabral. Tatăl său este în arest de șase luni. Mai multe organizații cer eliberarea bătrânului

Drama prin care trece Cabral. Tatăl său este în arest de șase luni. Mai multe organizații cer eliberarea bătrânului
Tatăl vedetei de televiziune Cabral Ibacka este în arest de aproape șase luni, în țara sa, Congo, din motive de natură politică. În vârstă de 77 de ani, acesta suferă de hipertensiune, iar starea sa de sănătate ar putea fi critică.

Doctorul Alexandre Ibacka Dzabana, în vârstă de 77 de ani, a fost arestat în Brazaavile, Republica Congo, la începutul lunii martie. S-a întâmplat cu doar 10 zile înainte de alegerile prezidențiale din această țară. Președinte al unei organizații civice care militează pentru drepturile omului, Dr. Alex, așa cum este cunoscut tatăl lui Cabral, a fost acuzat de autorități că a încercat să destabilizeze procesul electoral. În realitate susțin, organizațiile care cer eliberarea sa, acesta este un deținut politic, după cum relatează wowbiz.ro

Inițial, rudele bătrânului au crezut că acesta a fost răpit, dat fiind că a fost ridicat din fața propriei case, de mai mulți polițiști și agenți de securitate îmbrăcați în civil. Cazul a fost relatat de presa din Congo, iar arestarea sa a fost urmată de reacții și proteste din partea mai multor organizații civice din toată lumea.

Dr Alex este președintele Platformei Congoleze, un ONG care luptă pentru drepturile omului și o societate democratică.

Activistul civic închis fără avocat

La câteva ziule după ce a fost arestat tatăl lui Cabral, autoritățile au mai ridicat un activist civic, vicepreședinte al unei alte asociații, Cei doi au fost duși în arestul central din Brazzaville, unde sunt ținuți prizonieri, fără a avea dreptul la un avocat și fără să poată lua legătura cu membrii familiilor. Tatăl lui Cabral a fost adus în fața unui procuror abia la o lună după arestare, pe 9 aprilie, iar acesta l-a pus sub acuzare pentru atentat la siguranța națională.

În prezent, Dr. Alex așteaptă să fie judecat, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Autoritățile nu au fixat un termen pentru proces.

Aceasta, cred reprezentanții societății civile, pentru că procuroeii nu au reușit să strângă suficiente probe împotriva bătrânului activist. Astfel, în opinia lor, este vorba despre un caz de proces politic, instrumentat împotriva cuiva care luptă contra abuzurilor din Congo.

Cazul a fost preluat de Amnsty International

Cazul a fost prezentat într-o scrisoare adresată Ministrului Justiției din Congo și ambasadorului acestui stat în SUA, de către organizația Amnesty International.

„Alexandre Ibacka Dzabana are 77 de ani și suferă de hipertensiune arterială, ceea ce-l face vulnarabil la COVID-19”, se arată în documentul Amnesty International.

Organizația cere autorităților din Congo ca medicul Ibacka Dzabana să aibă acces la un avocat, să poată lua legătura cu familia și să fie protejat de orice formă de tortură. Conform ultimelor informații, starea medicului Alexandre Ibacka Dzabana este una critică, iar ONG-urile solicită autorităților internarea sa de urgență în spital.

Dr. Alex și Cabral nu au avut o relație prea apropiată

Alexandre Ibacka Dzabana a urmat, în trecut, facultatea de medicină în România și astfel a cunoscut-o pe Argentina, o tânără din Bacpu, împtreună cu care au avut un fiu. Este vorba despre Cabral. Vedeta a povestit că tatăl lui l-a părăsit la câteva săptămâni după naștere și s-a întors în Africa, acasă. Cabral avea să-și cunoască tatăl abia după 13 ani, când acesta i-a propus băiatului să vină cu el în Congo.

Cei doi nu au avut o relație foarte apropiată până la nunta lui Cabral cu Andreea Pătrașcu. Dr Alex a fost invitat și a participat alături de ceilalți frați pe care Cabral îi are în Congo și în Europa.

 

 


Accesează: