Tarife mai mici pentru mesaje şi Internet pe mobil

Tarife mai mici pentru mesaje şi Internet pe mobil

Parlamentul European va adopta miercuri, printr-un vot final, propunerea Comisiei vizând reducerea substanţială a preţului transmiterii de mesaje scrise şi utilizării internetului de pe telefonul mobil în străinătate, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Noua reglementare în domeniul roaming-ului a fost propusă de Comisie în septembrie 2008 şi a primit girul miniştrilor telecomunicaţiilor din cele 27 de state membre UE, în noiembrie anul trecut.

Votul în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European este deci ultima etapă de trecut pentru ca noile reguli în domeniul roaming-ului să intre în vigoare începând cu 1 iulie – respectiv, la timp pentru perioada vacanţelor de vară.

Noua reglementare prevede:

Ne puteți urmări și pe Google News

•plafonarea preţului ce poate fi facturat consumatorilor pentru transmiterea de mesaje scrise în străinătate la 0,11 euro,media actuală fiind de aproximativ 0,29 euro, acest lucru reducând cu 60% preţul transmiterii de mesaje scrise în roaming;

•reduce tarifele pentru transferul de date în roaming, prin introducerea unui plafon pentru tarifele angro, egal cu 1 euro pe Mb descărcat , acest plafon urmând să fie redus în continuare la 0,80 euro în 2010 şi 0,50 euro în 2011;

•protejează consumatorii de «facturi astronomice», care pot ajunge uneori la sume, de exemplu, de 46.000 euro pentru descărcarea programului TV preferat în străinătate, prin punerea în aplicare a unui mecanism de întrerupere a serviciului imediat ce factura atinge 50 euro.

•continuă reducerea plafoanelor tarifare pe minut pentru apelurile în roaming: ele vor trece de la 0,46 euro pentru apelurile efectuate din străinătate şi de la 0,22 euro pentru apelurile primite în străinătate, actualmente, la 0,40 şi respectiv 0,19 euro în 2009, la 0,39 şi respectiv 0,15 euro în 2010 şi, finalmente, la 0,35 şi respectiv 0,11 euro la data de 1 iulie 2011 (preţ fără TVA);

•introduce principiul tarificării la secundă (în locul celei la minut) pentru apelurile în roaming, având în vedere că actualmente consumatorii plătesc sume ce reprezintă cu 20 % în plus faţă de numărul de minute efectiv consumate pentru iniţierea sau primirea de apeluri.

Primul regulament UE în domeniul roaming-ului a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2007 şi introducea plafoane tarifare, numite „euro-tarife”, pentru apelurile iniţiate sau primite în timpul călătoriilor în interiorul UE.

În consecinţă, consumatorii ce au beneficiat de euro-tarife au economisit în medie mai mult de 40% comparativ cu preţurile serviciilor de roaming la începutul anului respectiv, iar traficul a crescut cu 30 %.

Informaţii transparente

Regulamentul garantează consumatorilor şi un acces mai uşor la informaţii mai clare referitoare la preţuri.

El obligă furnizorii de servicii de telefonie mobilă să transmită prin SMS clienţilor lor, în momentul în care aceştia intră pe teritoriul unui alt stat membru, informaţii gratuite despre tarifele de roaming în respectivul stat.

În 2008, Comisia a reexaminat efectele şi modul de funcţionare a acestui regulament şi a concluzionat că libera concurenţă pe piaţa serviciilor de roaming nu era încă efectivă.

Din acest motiv, ea a propus extinderea duratei regulamentului referitor la apelurile vocale în roaming cu încă 3 ani, precum şi includerea de noi dispoziţii referitoare la mesajele scrise şi la serviciile de transfer de date în roaming.

Volumul utilizării serviciilor de telefonie mobilă a crescut de la 84,6% din totalul populaţiei în 2004 la 119% în 2008.