Într-o scrisoare transmisă președintelui Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu susține că nominalizările premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele rămase libere prin retragerea ALDE de la guvernare nu mai fac parte din ALDE.

Liderul ALDE susține I că forul de conducere al partidului a decis cu o majoritate covârșitoare retragerea partidului de la guvernare. În plus, a fost luată decizia ca membrii ALDE care acceptă funcții fără o consultare cu conducerea partidului să fie excluși automat din formațiune.

Având în vedere aceste aspecte, propunerile premierului Dăncilă pentru portofoliile de la Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul nu fac parte din ALDE, deci structura Guvernului chiar s-a schimbat, iar Dăncilă trebuie să vină în Parlament să ceară votul de încredere al aleșilor.

Tăriceanu a trimis o scrisoare și către premierul Dăncilă în care se stipulează că „persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcțiile de miniștri sunt decăzuți din calitatea de membru ALDE cu efect imediat”, a mai spus preşedintele ALDE”.

„În ședința Delegației Permanente a ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârșitoare (83 voturi pentru și 2 abțineri) denunțarea protocolului cu PSD, precum și retragerea din coaliția de guvernare”, se arată în scrisoarea lui Tăriceanu către Dăncilă.

„În ședința Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie, s-a hotărât, tot cu o majoritate covârșitoare, excluderea oricărui membru ALDE care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcție publică fără acordul partidului. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcțiile de miniștri sunt decăzuți din calitatea de membru ALDE cu efect imediat”, a mai spus preşedintele ALDE.