La vârful PNL, Lazăr Comănescu este considerat drept un personaj apropiat preşedintelui Băsescu. De aceea, premierul a amplificat nemulţumirile în partid, care sunt împărtăşite şi de apropiaţii săi. Dacă aşa-numiţii „radicali“, precum Crin Antonescu, Ludovic Orban sau Norica Nicolai, sunt deja adversari clasici ai lui Tăriceanu, după cazul Comă nescu nemulţumirea a atins şi „nucleul dur“ al susţinătorilor premierului.

Comănescu – „dinozaurul“
favorit al preşedintelui

„Omul lui Traian Băsescu“, o „surpriză neplăcută“. Sunt numai câteva din reacţiile neoficiale ale liberalilor după aflarea numelui lui Comănescu. În cercurile liberale, acesta este privit ca un om al vechiului regim, care, în 2005, „a trecut în tabăra lui Traian Băsescu“. De altfel, la începutul lui 2005, numele lui Lazăr Comănescu se regăsea pe o listă publicată de „Evenimentul zilei“ cu „dinozaurii“ din diplomaţie, care vor fi traşi pe linie moartă de noul regim.

Bănuielile liberalilor au fost întărite şi de difuzarea la postul Antena 3 a unor imagini elocvente pentru raporturile dintre preşedintele Traian Băsescu şi noul ministru de externe. În septembrie 2007, la întâlnirea şefului statului cu toţi ambasadorii României, Traian Băsescu i se adresează acestuia cu apelativul: „Comănescule!“, pentru a-i cere să lămurească subiectul chiriilor diplomaţilor. Lazăr Comănescu, la acea vreme ambasador al României la Uniunea Europeană, se ridică în picioare şi vizibil emoţionat se bâlbâie în faţa preşedintelui, ca un şcolar la ora de dirigenţie.

O situaţie similară s-a petrecut şi acum o lună, când Tăriceanu a discutat doar cu preşedintele Traian Băsescu despre nominalizarea noului ministru al justiţiei.

„Tăriceanu ne-a anunţat în ziua respectivă să pregătim prelungirea interimatului pentru Meleşcanu şi după-amiază ne-a transmis că el pleacă din Bucureşti. În aceeaşi seară, a fost la Cotroceni, unde Predoiu a despus jurământul pentru justiţie“, îşi aminteşte unul dintre liderii PNL.

Liberalii cred că Traian Băsescu a ieşit câştigător din această situaţie. Mandatul şefului DNA, Daniel Morar, expiră în luna august a acestui an, iar numirea succesorului este atributul preşedintelui, dar pe baza propunerii ministrului justiţiei. Potrivit unor surse, Băsescu ar fi obţinut promisiunea că Predoiu nu va propune schimbarea lui Morar, mişcare pe care Norica Nicolai ar fi intenţionat-o.

Cert este că, spre deosebire de predecesorul său Tudor Chiuariu, care şi-a început mandatul vorbind despre schimbări în justiţie, Predoiu nu procedează la fel. Chiuariu chiar a propus, în mai 2007, schimbarea şefului secţiei a II-a din DNA, Doru Ţuluş, dar mişcarea nu s-a mai efectuat, pentru că nu a fost acceptată de preşedintele interimar, Nicolae Văcăroiu.

În schimb, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat recent, într-un interviu acordat postului Deutsche Welle, că este prematur să vorbească despre demiterea unor procurori de la conducerea DNA.

TEHNOCRAŢI, NU LIBERALI

PNL iese de bunăvoie de la guvernare


Până în prezent, liberalii au pierdut trei ministere importante în favoarea unor tehnocraţi – Agricultura, Justiţia şi Externele. Cedarea Ministerului Agriculturii a fost primul pas în acest sens, petrecut în toamna anului trecut, după izbucnirea scandalului de corupţie în care a fost implicat Decebal Traian Remeş. La vremea respectivă însă nominalizarea lui Dacian Cioloş a fost făcută în urma unei întâlniri a lui Tăriceanu cu vicepreşedinţii partidului.